Az egyik hatóanyag tartós szedése növeli a tüdőrák kockázatát. Különösen veszélyes, ha 5 évnél tovább szedi valaki.



Az angiotenzin-konvertáló enzimgátlók (ACEI) alkalmazása tüdőrákot okozhat. Kiderült, hogy az ACEI-t tartalmazó gyógyszereket szedő betegeknél a tüdőrák kockázata magasabb, mint egy másik vérnyomáscsökkentő gyógyszert, az angiotenzin receptorblokkolót (ARB) szedőknél. A kockázatok különösen magasak azoknak az ACEI-használóknak a körében, akik több mint öt éven át szedték ugyanezt a gyógyszert - írja a Knowridge Science Report.

Az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) az endotholsejtek által termelt, a vérnyomás szabályozásában részt vevő enzim. Az angiotenzin II az artériák összehúzódását váltja ki, ez az ideiglenes szűkület pedig növeli az erekben a vér nyomását. ACE az emberi szervezetben mindenhol termelődik, és viszonylag nagyobb mennyiségben található a tüdőben. Vérszintje fiatal (nagyjából 20 éves korig), egészséges emberben magasabb, a későbbiekben, egészséges felnőttekben stabilan alacsony.

A McGill Egyetem kutatói az Egyesült Királyságban 1995 és 2015 között közel egymillió olyan beteget vizsgáltak, akiknek vérnyomáscsökkentőt kellett szedniük. A betegek, akiket átlagosan 6,4 évig követtek nyomon, legalább 18 évesek voltak, és korábban nem volt rákbetegségük.

A vizsgált idő alatt a vérnyomáscsökkentőt szedők között 7952 páciensnél diagnosztizáltak tüdőrákot. A kutatók megállapítása szerint az ACEI-k alkalmazása az ARB-k használatához képest képest a tüdőrák 14 százalékkal nagyobb kockázatával jár együtt. Azoknál a betegeknél pedig, akik több mint 10 évig szedték az ACEI vérnyomáscsökkentőket, a tüdőrák kockázata 31 százalékkal volt magasabb. Az ACEI hatékony gyógyszer a magas vérnyomás kezelésére, használata így meglehetősen elterjedt, igen magas lehet tehát azoknak a krónikus betegeknek a száma, akik veszélyeztetettek.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!