Okklúziós front éri el Magyarországot.



Az átmeneti megnyugvás után vasárnap észak felől egy okklúziós front éri el a Kárpát-medencét. Az érkező nedves levegő hatására megnövekszik a felhőzet, időszakosan gyenge eső, keletebbre havas eső, esetleg havazás is lehet és késő délutántól feltámad az északnyugati szél - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Szombat estig gyengén és erősen felhős tájak egyaránt lesznek, hosszabb-rövidebb napos időszakokra mindenütt számíthatunk. Főként a Tisza menti területeken valószínű gyenge eső, záporeső, de késő délután, este a Dunántúlon is előfordulhat néhol jelentéktelen eső. A legtöbb helyen mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 8 fok között várható. Késő estére többnyire -1 és +4 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnapra virradó éjszaka kezdetben még szakadozott lesz, majd mindenütt megnövekszik a felhőzet. Reggelre északkeleten helyenként köd képződik. Eleinte főként a keleti tájakon, majd hajnaltól szórványosan másutt is előfordulhat gyenge eső, havas eső, a hegyekben hó, a délnyugati határnál pedig átmenetileg ónos eső sem kizárt. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +3 fok között alakul.

Vasárnap erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, csak a Nyugat-Dunántúlon válik estétől szakadozottá a felhőzet. Eleinte szórványosan, majd a nap második felétől többfelé várható kisebb csapadék zömmel eső formájában, de néhol havas eső, a hegyekben és északkeleten esetleg hó is előfordulhat. Délnyugat, nyugat felől helyenként lehetnek élénk lökések, majd késő délutántól a szél északnyugatira fordul, megerősödik, és az Észak-Dunántúlon viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között várható - írja az OMSZ.

Hétfőn eleinte csak a Dunántúlon, majd keleten is felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Kezdetben nyugaton néhol, keleten több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék, majd estére megszűnik a csapadék. Az északnyugati, északi szél erős, több helyen viharos lesz, éjszakára azonban mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 6 fok között alakul. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!