Orbán Viktor a reggeli rádióinterjúban jelentette be.



Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjújában közölte: a tej, az olaj, a liszt, a kristálycukor, a csirkemell és a csirkefarhát mellett további alapvető élelmiszerek kerülhetnek be a hatósági áras termékek körébe.

Hogy pontosan mire, azt egyelőre csak valószínűsíteni lehet:

a tojás, a burgonya, a trappista sajt mellett a kenyér, a száraztészta és a rizs is bekerülhet ebbe a körbe.

De ne feledjük, hogy ami jó a vevőnek, nem jó az eladónak. A lépés egyetlen kedvezményezettje a lakosság, ám a piaci folyamatok mesterséges szabályozása, az ársapka azonban további jelentős károkat okoz a gyártóknak és a kereskedőknek egyaránt.Még a nagyobb üzletláncokat is megterheli ez a döntés. Főleg a kistelepülések boltjai a nagy vesztesek, hisz jellemzően ott a vásárolt áruk jelentős része alapvető élelmiszer - nem úgy mint a szupermarketekben, ahol több ezer árucikk jelenik meg egyidejűleg.

Az árstop bevezetése

A 2022. február 1-jén bevezetett élelmiszerárstop értelmében a 2021 októberi árakon rögzítették az érintett termékek árait. Átlagosan akkor a csirkemellfilé 1600 forint volt, a sertéscomb 1420, a napraforgó-étolaj literenként 713 forint, 2,8 százalék zsírtartalmú, dobozos UHT-tej 268 forint, a kristálycukor 261 forint, a finomliszt pedig 203 forint.

A vásárolható darabszám csökkentésével igyekeztek elérni a kereskedők, hogy a polcokon maradjon ezekből a termékekből. Ám ez így sem sikerült mindenhol. Legnagyobb hiánycikk a 2,8-as tej. 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!