Minden szülőnek tudni kell a veszélyekről!



Köhögés és fulladás miatt vitték be a kis Zénót a kórházba, végül átszállították egy másik kórházba, ahol már nem tudták megmenteni.

Juhász Albert és felesége, Anita öt hónapos gyereküket köhögés és fulladás miatt vitték először a háziorvoshoz, majd a kórházba. Kiderült, hogy a kisfiúnak hörgőgyulladása van, másnapra pedig belázasodott – írja a Blikk. A kórházban először csak kúpot kapott, viszont este fél 11-re sem lett jobban.

“Azt mondták, túl késő van, hogy átszállítsák másik kórházba, de adnak neki fájdalom- és lázcsillapítót. Vénásan adagolták, és mint kiderült, háromszor annyit, mint szabadott volna” - elevenítette fel az esetet a lapnak Zénó édesanyja, Anita.

Az injekció után a kis Zénó még rosszabbul lett - éjjel fél három körül már vért hányt. Átszállították egy másik kórházba, ám ott már nem tudták megmenteni az életét.

Az illetékes klinika, ahol először kezelték a kicsit, az ügy kapcsán indult vizsgálat végén a családnak ezt írta: az injekció adása az alkalmazott dózisban, valamint intravénásan nem felelt meg a szakma szabályainak, ám ezen szakmai szabályszegés és a gyerek sajnálatos halála között nincs ok-okozati összefüggés.

A szülők pert indítanak.

Dr. Bense Tamás családorvos szerint olyan szert, amit a baba kapott, vénásan egyáltalán nem szabad adagolni ilyen pici gyereknek.

– Csecsemőknél és gyermekeknél szörnyen kényes feladat a lázcsillapítás, de a gyakorlat szerint vénásan sosem adjuk a gyógyszert. Szirupban, kúpban, legutolsósorban tablettában adható kicsiknek – mondta a szakember.

Gyomorvérzést okozhat

Néhány gyógyszer fokozza a gyomorvérzés kialakulásának esélyét. Ez a veszély különösen növekszik, ha az azonos hatóanyagú készítményekből többfélét vagy az előírtnál többet egyidejűleg bevesz/kap a beteg. De jelentkezhet még például hányinger, hányás, hasi fájdalom, aluszékonyság, kóma és görcsrohamok is túladagolás esetén. 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!