Amerikában már több mint 10 éve kötelező az ilyen gyógyszerek dobozára ráírni, hogy szedésük fokozza a stroke és a szívroham kockázatát.A legnépszerűbb láz- és fájdalomcsillapító gyógyszereket Magyarországon recept nélkül lehet kapni. A betegtájékoztatókon rengeteg mindent találunk, többek között azt is, hogy e gyógyszerek egy része veszélyes lehet a szívre.

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) tavaly júliusban fokozta a non-szteroid gyulladáscsökkentőkre kiadott figyelmeztetést. 2005 óta kötelező az ilyen gyógyszerek dobozára ráírni, hogy szedésük fokozza a stroke és a szívroham kockázatát.

Tíz év után azért kellett frissíteni a figyelmeztetést, mert kiderült: tulajdonképpen nincs biztonságosnak számító időszak. Az ilyen gyógyszereket szedők már a kezelés első heteiben nagyobb eséllyel kaphatnak stroke-ot és szívrohamot is - olvasható a pencentrum.hu cikkében.

Mindemellett továbbra is fenntartják, hogy minél tovább szedi valaki ezeket a gyógyszereket, annál inkább növeli ezen nem kívánatos események kialakulásának kockázatát. Legyinthetnénk, hogy mit számít, hiszen úgyis csak vény nélkül kapható, mindenki számára hozzáférhető gyógyszereket veszünk be lázra vagy fejfájásra, ám jó, ha tudjuk: pont ezekről a gyógyszerekről van szó. A figyelmeztetést olyan mindennapi hatóanyagú gyógyszerekre adták ki, mint az ibuprofen, a paracetamol vagy a diklofenák.

Ezek a gyógyszerek, a kockázatokon túl, hatékonyan alkalmazhatóak izomfájdalmak, fejfájás vagy különböző gyulladásos megbetegedések kezelésére. Ugyanakkor körültekintően és óvatosan kell használni őket.

De nem kell rohanni a gyógyszeres dobozhoz, és kidobni az összes otthoni fájdalomcsillapítónkat. Ha fájdalmaink indokolják, be kell venni. De mivel van vagyis lehet komoly mellékhatása, ezért csak a legkisebb dózist vegyük be, és csakis addig szedjük, amíg feltétlenül szükséges!

Vannak más rizikó faktorok is?

Általánosságban el lehet mondani, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentőkön kívül is akadnak szép számmal rizikó faktorok, melyek megléte esetén nagyobb esélyünk van szív- és érrendszeri megbetegedéseket, például szívinfarktust vagy stroke-ot kapni.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!