Változott az elévülési szabály is!Három évnél régebbi tartásdíj követelést nem lehet bírósági úton érvényesíteni. Akár egy összegben vagy egy ingatlan átruházásával is rendezheti a tartásdíjat a szülő – ismertette az új Polgári Törvénykönyvben szereplő változásokat Fehérné Gál Tünde, a Budapest Környéki Törvényszék tanácselnöke, aki az inforádió műsorában nyilatkozott. 

„Az ugyan nem változott, hogy a tartási igény hat hónapra visszamenőleg érvényesíthető, az viszont változás, hogy a tartási igény elévülése három év. Ez azt jelenti, hogy 3 évnél régebbi tartásdíj követelést nem lehet bírósági úton érvényesíteni.

Szintén fontos változás, hogy a tartásdíj megállapítása határozott összegben történik.

A tartásdíjat elsősorban a szülők kötelesek megfizetni, ám ha nincs olyan szülő, aki kötelezhető lenne a tartásdíj fizetésére, akkor a nagyszülő az, aki a gyermek tartására kötelezhető lehet. A szülő és a nagyszülő között azonban különbség van a tartásdíj mértéke szempontjából.

„A szülő a saját eltartásának rovására is köteles tartásdíjat fizetni – kivéve, ha a gyereknek van munkája vagy van a vagyonának jövedelme vagy más olyan rokona, aki tartásdíjat fizet. Mivel a nagyszülők távolabbi felmenők, náluk a tartási kötelezettség korlátozott.

A tanácselnök elmondta: már a régi gyakorlat is ismerte – egy polgári kollégiumi állásfoglalás szerint – azt, hogy a szülő egy vagyontárgy, ingatlan átruházásával vagy egy egyszeri pénzösszeg juttatásával is kifizetheti a tartásdíjat egy kiskorú gyermek esetében.Nagykorú gyermeknél azonban ez a szabály nem mérvadó.

A bíróság azonban ilyen jellegű ítéletet nem hoz, ebben a szülők állapodhatnak meg.

Ha a szülők peren kívül egyeznek meg, akkor a gyámhatóság jóváhagyása kell, ha pedig perben, akkor a bíróság hagyja jóvá.

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!