Öt kórházból veszik át a holttesteket, és hermetikusan, cinkkel kell lezárt koporsókban szállítják őket haza.A temetkezési vállalat 3 autója csütörtökön megérkezett a helyszínre, csakúgy, mint a külügyminisztérium járműve, amely a buszban épen vagy részben épen maradt poggyászok hazaszállítását végzi - tájékoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-t.

A temetkezési vállalat szakemberei és a konzulok úgy döntöttek, szombat hajnalban indulnak Magyarországra, mert az előzetes információkkal szemben nem három, hanem öt kórházból veszik át a holttesteket, és a nemzetközi sztenderdeknek  megfelelően hermetikusan, cinkkel kell lezárni a koporsókat, ami hosszabb folyamat az előzetesen kalkuláltnál – mondta a miniszter.

A holttesteket a Honvédkórházba szállítják, a hozzátartozókat előzetesen egyeztetett időpontban, a tervek szerint vasárnap reggel 9 és délután 4 között fogadják. A kórház pszichológusokat és orvosokat biztosít a helyszínen.

A temetési költségeket átvállalta a fővárosi önkormányzat; a siófoki és a dunakeszi halálos áldozatnál is vállalják a költségeket a helyi önkormányzatok.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a holttestek hazaszállításával lezárul a külügyi munka nagy része, a két válságos állapotban lévő sérültről folyamatos a konzultáció az olasz orvosokkal, a veronai tiszteletbeli konzul végzi ezt a munkát a továbbiakban.

Elmondta, hogy az összes áldozatot azonosították. A két válságos állapotban, mesterséges altatásban lévő sérült személyazonosságát nincs felhatalmazása nyilvánosságra hozni. Egyikük bőrátültetésen esett át, az orvosok szerint a körülményekhez képest sikerrel – mondta, hozzátéve, a hazaszállítás legfeljebb hónapok múlva lehetséges.

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. (MTI)

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!