Bárki könnyen elsajátíthatja életkortól és egészségi állapottól függetlenül.



Allergiát, asztmát, COPD-t, szívbetegséget, magas vérnyomást, fejfájást, pánikbetegséget, apnoe-t, horkolást, de még túlsúlyt is okozhat a hibás légzés a fellépő tartós oxigénhiány miatt. 

Dr. Buteyko légzési módszerével ezek a kórfolyamatok visszafordíthatók és a tünetek (köhögés, fulladás, nehézlégzés, orrdugulás, alacsony terhelhetőség, alvási problémák stb.) átlagosan 70-80%-kal csökkennek már rövid időn belül.

Buteyko módszert alkalmazók nemcsak a különféle betegségeik tüneteitől szabadulnak meg, de számos egyéb pozitív „mellékhatást” is tapasztalnak, úgymint a tartósabb, jobb koncentráció; megnövekedett belső nyugalom; kevesebb stressz; nyugodtabb, pihentetőbb, mélyebb alvás; sokkal több energia; nagyobb munkabírás; magasabb fizikai terhelhetőség; kevesebb félelem; több önbizalom; sokkal jobb életminőség; nagyobb életkedv; boldogabb élet. Ezért aztán Buteyko professzor légzési módszere mindenkinek hasznos, nemcsak betegeknek.

Légzéstechnika az allergia ellen

Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko klinikai megfigyelései alapján kidolgozott módszerének alapját egyszerű megérteni. Az allergia okát keresve megvizsgált sok ezer beteget, és csak egyetlen dolgot talált, ami mindegyiküknél azonos volt: valamennyien túllélegeztek.

Cikkünk nem vállalkozik arra, hogy a módszert pontosan leírja. Viszont igyekszik felkelteni a figyelmét azoknak, akik felismerik benne a lehetséges megoldást saját problémáikra. 

A túllélegzés jelentése

A széndioxid a mozgás és az anyagcsere melléktermékeként keletkezik testünkben és a vérárammal a tüdőbe kerül. Ha szájon keresztül lélegzünk, vagy egyéb ok miatt „túllélegzünk” más szóval  hiperventilálunk, csökken a vérünk széndioxid szintje, és ha huzamosan így lélegzünk, akkor egy idő után agyunk ezt az új, csökkentett értéket tekinti normálisnak, és kevesebb levegővel már nem éri be. Így kialakul az állandó „túllégzés”.

A percenként vett levegő mennyisége a normális 4-6 literről megemelkedhet akár 10-20 literre is.

Ezáltal vérünk és testünk kémiai egyensúlya felborul. Ez számos krónikus betegség kialakulásához vezethet: allergia, asztma, magas vérnyomás, orrpolip, éjszakai légzéskimaradás, stb.

A túllégzés széndioxid hiányt okoz a szervezetben, aminek egyenes következménye a hisztamin termelődés fokozódása. A hisztamin egy aminosavból, a hisztidinből keletkezik dekarboxilálással, miközben széndioxid szabadul fel. Vagyis egy olyan folyamatról van szó, amely a széndioxid hiány kompenzálására indul be. A túlzott hisztamin termelődéstől a légutak nyálkahártyája begyullad, megduzzad, amitől a légutak beszűkülnek. A szervezet tulajdonképpen így védekezik a túllégzés és annyak következménye, a túlzott széndioxid veszteség ellen.

Mennyire vagy jó állapotban?

Minden reggel, reggeli előtt mérd meg, hogy meddig bírod levegővétel nélkül. Ez az un. kontrollszünet,

1. Ülj kényelmesen, egyenesen, lazulj el!

2. Nyugtasd le a légzésed!

3. Kilégzés után tartsd vissza a lélegzeted a légszomj első jeléig! 

Nagyon fontos! Ne nagy levegővétel mellett csináld végig a kontrollszünet mérést, hanem a normál légzési ritmusodban. 

Az alábbi táblázat mutatja, mit mutat a mért másodperc.

Ízelítő, hogyan alakíthatod át te magad a légzésedet

Orrdugulás esetén végezd el az alábbi légzésterápiát.

1. Ülj egyenesen, lazán!

2. Nyugtasd le a légzésed! (kicsiket, halkan, lassan)

Ismételd 5 percig, félperces pihenőkkel! Mindig segít, akkor is, ha náthás vagy allergiás vagy. Ilyenkor is ragaszkodj az orrlégzéshez! Az orrdugulásod azonnal jelzi, ha túllélegzel. 

A módszer pontos elsajátításához szakember segítsége szükséges. Érdemes rá időt szánni, mert a Buteyko módszer segítségével visszaszoktatjuk a szervezetünket az egészséges mértékű – a mostaninál jóval kevesebb – légzésmennyiségre. Így megszüntetjük a túllégzést, ezzel pedig a széndioxid hiányt. Azért ennyire hatékony, azért működik kivétel nélkül mindenkinél mert nem éri be egyes tünetek csökkentésével, hanem a gyökerénél ragadja meg a problémát, és a betegségek kiváltó okát, a túllégzést szünteti meg.

A Buteyko légzési módszerről

A stressz, a mozgáshiány, az egészségtelen táplálkozás miatt sokkal több levegőt fogyasztunk, mint elődeink, akár a két- háromszorosát, vagy még többet. A túllégzés, más szóval hiperventiláció eredményeként túl kevés a szervezetünkben a széndioxid. Márpedig a széndioxid az oxigén „katalizátora”. Széndioxid nélkül a vérünkben lévő oxigén nem tud megfelelően hasznosulni, vagyis a sejtjeink, szöveteink állandó oxigénhiányban szenvednek. Ez a krónikus hypoxia nagyon sok betegség kialakulásában játszhat szerepet, például asztma, COPD, allergia, orrdugulás, ekcéma, magasvérnyomás, rossz vérkeringés, hideg végtagok, fejfájás, migrén, szorongás, pánikbetegség, alvási apnoe, horkolás, gyakori WC-re járás, figyelemzavar, gyenge koncentráció, romló fizikai teljesítmény, gyenge állóképesség stb…  Tovább olvasom

Buteyko professzor módszerének a lényege, hogy helyreállítja a kibillent légzési homeosztázist azáltal, hogy visszaállítja, megemeli a test széndioxid szintjét a normálisra. Ehhez le kell csökkentenünk a levegőfogyasztásunkat, a percenként be- és kilélegzett levegő mennyiségét. 
Kétféleképpen tudjuk csökkenteni a percenként vett levegő mennyiségét: vagy úgy, hogy kisebb levegőket veszünk, vagy pedig úgy, hogy ritkábban veszünk levegőt. Az ideális az lenne, ha mindkettőt tudnánk egyszerre, vagyis kisebb levegőket venni ritkábban. Ez egy kezdőnek túl nagy kihívás lenne és szinte biztos, hogy görcsös erőlködésbe menne át, amitől nemhogy nem csökkenne, hanem inkább fokozódna a légzése.

Könnyebbnek tűnik a légzés ritkítása, lassítása, mert azt tudjuk mérni másodpercekben. Csakhogy a legtöbb ember, aki ezzel kezdi, beleesik abba a hibába, hogy másodpercben akarja mérni a litert. Aki csak a légzése ritmusára figyel és próbálja azt lelassítani, óhatatlanul egyre nagyobb levegőket kezd el venni, különösen, ha még nem eléggé érzékeli a légzését.

A módszer valóban korrekt elsajátítása céljából érdemes szakember segítségét kérni!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!