Fáj a sarkad reggel, vagy amikor talpon állsz? Van egy jó nyújtó gyakorlat, ami segít elmulasztania fájdalmat.



A talpunkon húzódik egy erős kötőszövet, amelyen gyakorlatilag járunk. Ez a szövet összeköti a lábujjakat a sarokkal, biztosítja a lábfej ívét és úgy is működik, mint egy lengéscsillapító.

Az amerikai ortopéd orvosok szerint az Egyesült Államok lakosságának fele küzd valamilyen lábproblémával, többek között a talp kötőszövetének “meghibásodásával” is. Ez leginkább akkor következik be, ha valaki szinte mindig ugyanazt a mozgást végzi, ilyenek például az atléták, vagy ha valaki idővel meghízik, és álló munkát végez, de a kismamákat is veszélyezteti ez a probléma. A súly és az álló, ismétlődő mozgás miatt ez a szövet begyulladhat, ami fájdalommal jár.

Mit lehet tenni? Végezzünk nyújtó mozdulatokat, ami megakadályozza, hogy a rendellenesség még súlyosabbá váljon.

Vádli nyújtás

Ha a begyulladt talpszövet miatt a bokánk fájni kezd, akkor végezzünk vádlinyújtó mozdulatokat. Üljünk le, majd egyik lábunkat feszítsük meg, tartsuk így 30 másodpercig, majd következhet a másik lábunk. Egy alkalommal mind a két vádlinkon 3-szor végezzünk nyújtó mozdulatokat.

Ülő nyújtások

Tegyük keresztbe a lábunkat, és a nagy lábujjunkat húzzuk magunk felé. Maradjunk ebben a pozícióban 15 percig, majd ismételjük meg még 2-szer a gyakorlatot. Utána következhet a másik láb/talp.
Egy összefogott törölközőre lépjünk rá, és a lábujjainkat emeljük meg. Tartsuk ebben a pozícióban lábfejünket 15–30 másodpercig. 3-szor kell elvégezni a feladatot mindkét lábfejünkön.
Egy flakont töltsünk meg vízzel, üljünk le, majd talpunkkal görgessük legalább 1 percig.

Nem szabad megfeledkezni a bemelegítésről sem, így mielőtt elkezdenénk a nyújtásokat, tornáztassuk meg lábainkat, hogy elkerüljük a sérüléseket.

Az is fontos, hogy rendszeresen végezzük a gyakorlatokat, legalább naponta egyszer. Hordjuk kényelmes lábbeliket, ha szükséges készíttessünk speciális talpbetétet, ha alkalmunk van rá, járjunk mezítláb. Vigyázzunk a testsúlyunkra, hogy ne hízzunk el, és pihentessük lábainkat. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!