Az áldozatok többsége egyetemi diák volt.Pokolgépes merényletben legkevesebb 90-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek a szomáliai főváros egyik forgalmas ellenőrző pontjánál.

A helyi rendőrség közlése szerint egy autóba rejtett pokolgép robbant fel. A legfrissebb jelentések szerint legalább 90-en meghaltak, és 50-nél többen megsebesültek a detonációban.

A biztonsági alakulatok tagjai egy megsemmisült jármű mellett a szomáliai főváros egyik forgalmas ellenőrző pontjánál, ahol pokolgépes merényletben legkevesebb 90-en meghaltak, és több mint 50-en megsebesültek 2019. december 28-án. A rendőrség szerint teherautóba rejtett pokolgépet robbantottak a merénylők.

A szomáliai külügyminisztérium közlése szerint a halálos áldozatok többsége a Benadir Egyetem diákjai voltak, de két török állampolgár is meghalt a pokolgépes merényletben. Az egyetemisták egy autóbuszon utaztak, ami mellett egy autó robbant fel. Egy helyi parlamenti képviselő úgy tudja, hogy a halottak között 17 rendőr  is van.

Három szemtanú is arról számolt be, hogy a török áldozatok egy török mérnökcsoport tagjai voltak, akik egy útépítésen dolgoztak az országban. A helyi török nagykövetség is megerősítette két török állampolgár halálát. 

Fel nem robbant bombát semmisítettek meg a biztonsági szolgálat tagjai a mogadishui SYL Hotel udvarán 2019. december 11-én. A mogadishui elnöki rezidencia közelében levő szállodát előző nap ért terrortámadásban legkevesebb tíz ember életét vesztette, tizenegy megsebesült. A népszerű SYL Hotelt a szomáliai al-Shabaab terrorszervezet iszlamistái rohamozták meg, a biztonsági erők hétórás tűzpárbaj során végeztek az öt támadóval. A lövöldözésben két katona és három civil halt még meg.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, de a Szomália jó részét az ellenőrzése alatt tartó al-Shabaab iszlamista milícia rendszeresen követ el hasonló támadásokat. Ilyen sok halálos áldozatot követelő merénylet azonban ritkán fordult elő, noha a háborús konfliktus 1991 óta tart az 'Afrika szarván' elterülő országban.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!