Szabó István története arról szól, hogy a pénz nem elég a boldogsághoz. Tanulságos!



Élete legszebb éveit a börtönben töltötte az egykori magyar lottónyertes.

60 évvel ezelőtt 18 évesen több mint egymillió forintot nyert a lottón a mórahalmi Szabó István, aki most először beszélt arról, miért volt számára egy átok a hatalmas nyeremény. A férfi a Délmagyarnak mondta el, hogy a lottónyereményt két év alatt el is szórta.

'1959-ben, amikor kétéves volt a lottó, a 24. játékhéten 124 köteg piros százast, 1 millió 240 ezer forintot nyertem, amit hatalmas csinnadrattával adtak át a helyi takarékban. A nyerőszámok 19, 51, 65, 84, 89 voltak. Június 2-án töltöttem be a 18-at, utána egy héttel nyertem. Az első dolog, amit vettem, egy Pannónia motor volt 19 ezer 900 forintért. Az volt a lényeg, hogy csicsás legyen. A pénz sorsa az lett, hogy apródonként, három-négy-öt kötegenként kihordtam a takarékból, és a ruhásszekrényemben egy kalap alatt tartottam.' - mesélte a férfi, aki napokig eltűnt és Budapesten múlatta az időt és a pénzét. Sokszor ki is rabolták, étlen és borostásan került haza.

'Egyre jobban belemerültem az alkoholizmusba. 32 éven át minden elképzelhető módon pusztítottam magam. Ha a kocsmában láttam egy magányosan üldögélő embert, odaköszörültem magam valahogy a társaságába, beszélgettünk, elkezdett panaszkodni, nálam már kinyílt a bugyelláris, és a vendégem volt. Két évig volt elég a pénz, utána jött a nyomor.' - mesélte.

1962 nyarán motorra ült részegen, agyrázkódása lett, másfél napig nem tért magához, hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték, mert másodmagával ült a motoron, 3 évre el is vették a jogosítványát. Ekkor volt 21 éves. Jogosítványát hamar visszaszerezte, mert jó kapcsolatot ápolt az akkori rendőrkapitánnyal.

'Szentesre is jártam szórakozni, ott négyszer vették el a jogosítványomat. Micsoda pénzbe került visszaszerezni! A helyi rend- őrök ismertek, fizettem nekik. A szegediek fogtak meg ittas vezetés miatt, amiért két hónapot kaptam. Hét hónapra ítéltek a korábbi felfüggesztettel összevonva. Ekkor léptem át először a Csillag börtön kapuját, de példás magaviseletem miatt a büntetés egyharmadának letöltése után szabadultam.' - emlékszik vissza a zűrös időkre az idős férfi.

'Az első szabadulásomat követte még tizenkettő, mind vagyon elleni bűncselekmény volt: loptam, csaltam, sikkasztottam. 24 év, 4 hónap, 20 napot töltöttem börtönben, a legszebb éveimet töltöttem rácsok mögött. A rendszerváltással engedélyezték, hogy lelkészek járjanak a börtönbe. Megtértem. Az egyháznak, a hitnek és a papoknak köszönhetem, hogy jó útra tértem. 1992. március 6-án szabadultam utoljára, 1999. december 28-án tettem le a poharat végleg. Június 2-án leszek 78 éves, Kiskunmajsán, a reformátusok által fenntartott nyugdíjasotthonban élek. Számomra átok volt a lottónyeremény. A sok pénz is, amiért nem dolgoztunk meg, lehet méreg, akárcsak az alkohol.' - mondta Szabó István.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!