Ez a megoldás az alvászavarokra és az álmatlanságra.



Az alvászavaroknak több oka is lehet. Ha csak időnként fordul elő, akkor lehetséges, hogy csupán túl sokat ettünk, vagy valamilyen nyugtalanító körülmény okozza. A holdfázisok is hatással vannak az álmunkra, de a nehéz fizikai megterhelés is nyugtalan alváshoz vezethet.

A hagyományos kínai orvoslás szerint az álmatlanság, szívbetegségekre is utalhat, így gyakori álmatlanság esetén érdemes orvoshoz fordulni.

Mi a megoldás az alvászavarokra és az álmatlanságra?

Érdemes a természetes megoldások mellett dönteni, a gyógyszerek helyett. A gyógynövényekhez ugyanis nem lehet hozzászokni és nem okoznak mellékhatásokat sem, azonban nagyon hatékonyak.

Gyógyteákkal és nyugtató italok, álmatlanság ellen

  • Lefekvés előtt igyunk egy bögre citromfűteát, ez ugyanis enyhe nyugtató hatású. A gyomorproblémákat is enyhíti, így ha túlevés miatt tör ránk az álmatlanság, akkor is jó megoldás levet. A citromfű teája enyhe depresszió elleni hatásánál fogva oldja a feszültséget, nyugtató hatású. Álmatlanság idején és fejfájásra is jó gyógyír.

Készíthetünk teakeveréket is: 1 teáskanál kamillát és 2 teáskanál citromfüvet tegyünk egy bögrébe és öntsünk rá forró vizet, hagyjuk kicsit állni, majd szűrjük le és adjunk hozzá két szelet friss gyömbért. Langyosan kortyolgassuk el. Ez a teakeverék nyugtató hatású, gyomorpanaszok és menstruációs fájdalmak esetén is alkalmazható. A kamillatea nyugtató és alvást elősegítő hatásait régóta ismerjük, ez a tea is egy természetes orvosság az álmatlanság kezelésére. Két teáskanál méz egy csésze vízben elkeverve is hatékony, főleg gyermekeknél

A méz is segíti az alvást, mert növeli az inzulinszintet és elősegíti a szerotonin termelését, amely egy agyi vegyület, ami szabályozza az alvás és ébrenlét ciklusokat.

  • Keverjünk össze 2 teáskanál organikus almaecetet és ugyanennyi mézet egy pohár vízben, fogyasszuk el lefekvés előtt.

A tej a legjobb altató: Sokak szerint egy bögre langyos tejnél nincs is jobb altató. Ha csak időnként fordul elő az álmatlanság, akkor egy bögre tejhez keverjünk 1 teáskanál mézet és kortyolgassuk el. Még hatékonyabb variációja, hogy pár csepp citromfű és kamilla tinktúrát is keverünk a langyos tejhez. Adjunk egy csipet szerecsendió őrleményt egy bögre meleg tejhez és igyuk meg lefekvés előtt. A szerencsediónak nyugtató hatásai vannak, ezért természetes módon segíti elő az alvást.

Illatokkal a pihentető alvásért

  • A majoránnaolaj minden nyugtalanságnál, álmatlanságnál, gondterheltségnél, migrénes fejgörcs ellen alkalmazható. A majoránnának meleg, belsőséges illata van, amely altató hatású és lecsillapítja az idegeket.
  • Az ilang ilangnak nyugtató hatása van. Enyhíti a depressziót és csökkenti a vérnyomást.
  • Szárított levendulát is tehetünk az ágyunk közelébe, illóanyagainak köszönhetően megnyugtató hatással van a szervezetre, így elősegíti a jó alvást.

Az álmatlanság kezelésére sok különböző olajat használnak, de a vizsgálatok bebizonyították, hogy a levendula, kamilla, bergamott, szantálfa és mandarin olajok messze a leghatásosabbak. Hogy a legjobb hatást érjük el, ezeket az illatokat tanácsos kombinálni. Ezekkel az olajakkal történő nyak és vállmasszázs is elősegítheti a pihentető alvást. A jázminnak nyugtató és lazító hatása van, csökkenti a depressziót is. 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!