A szakember javasolja, hogy ne add tisztítóba, hanem szánj rá egy kis időt, és tisztítsd ki pár száz forintból.A szőrme v. műszőrme bundát és sapkát lehet házilag kézzel tisztítani.

Ha tisztítóba adnád akkor előfordulhat , hogy a szőrme bőre megszakad vagy a varrás mellett, vagy már kicsit kiszáradt a bőr és a rostjai nem rugalmasak így könnyen szakad. Hiszen a tisztítóban 20-30 db-ot beletesznek egy zárt hordóba, hozzáadják a vegyszert, és így együtt pörög  az egész min.35-40 percig. Ez nem használ a szőrmének! Még az újnak sem!
Így feltétlen ajánlom a kézi tisztítást! 

 Háztartási boltban vegyél folttisztító benzint -  1 literes kiszerelésben van, kb. 850,- 1000 Ft, valamint vegyél egy kiló grízt (búzadara). Azért ajánlom a grízt és nem a lisztet, mert a liszt szinte por állagú, és nagyon nehéz kiporolni a kitisztított szőrme közül
A benzint és a grízt összekevered mint egy rántást. Persze első keverés kb. 20 dkg grízhez kb. 0,5 - 1 dl. benzin. Lehet a szemcsésebb liszttel is (rétesliszt) csinálni, de azt nehezebb kiporolni a szőrme közül.
Mindig egy marék benzines grízt tegyél a sapkára és dörzsöld bele nyugodtan a szőre közé. Úgy dörzsöld a kezeddel, nyitott tenyérrel, folyamatosan. Amikor a bedörzsölt benzines grízből kezd elpárologni a benzin, rázd ki belőle a grízt, és folytasd a folyamatot friss benzines grízzel .
Ha nem nagyon piszkos a sapka, a kirázott és benzintől elpárolgott grízre megint önthetünk friss foltbenzint, és folytathatjuk így is a tisztítást.
A benzin feloldja a piszkot és rátapad a grízre, így egy idő múlva a gríz szürke lesz . Ezt a piszkos grízt kiporoljuk a sapkából. Mikor teljesen elpárolog a benzin, a szőrme sapka szőre szép lenge lesz.
Ha fehér a szőrme v. műszőrme sapka v. bunda, akkor csinálhatod rétes liszttel. A gríz egy kicsit sárgásabb színű, és lehet, hogy a hófehér szőrmét kicsit besárgítja.

Ezzel a módszerrel egy sapkát 20-25 perc alatt ki lehet kézzel tisztítani. Ugyanígy lehet kézzel a szőrme bundát is kitisztítani, persze jóval több ideig tart. Ügyelj arra, hogy nyitott ablaknál, vagy szabadban csináld. Zárt helyiségben a benzingőz egy apró szikrától is belobbanhat.

A sapkabéléshez ez a kézi tisztítás nem jó, mert a bélés anyagot mosni kéne - viszont a szőrmét nem szabad mosni! Tehát a sapkabélést csak  cserélni lehet. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!