A szakember javasolja, hogy ne add tisztítóba, hanem szánj rá egy kis időt, és tisztítsd ki pár száz forintból.



A szőrme v. műszőrme bundát és sapkát lehet házilag kézzel tisztítani.

Ha tisztítóba adnád akkor előfordulhat , hogy a szőrme bőre megszakad vagy a varrás mellett, vagy már kicsit kiszáradt a bőr és a rostjai nem rugalmasak így könnyen szakad. Hiszen a tisztítóban 20-30 db-ot beletesznek egy zárt hordóba, hozzáadják a vegyszert, és így együtt pörög  az egész min.35-40 percig. Ez nem használ a szőrmének! Még az újnak sem!
Így feltétlen ajánlom a kézi tisztítást! 

 Háztartási boltban vegyél folttisztító benzint -  1 literes kiszerelésben van, kb. 850,- 1000 Ft, valamint vegyél egy kiló grízt (búzadara). Azért ajánlom a grízt és nem a lisztet, mert a liszt szinte por állagú, és nagyon nehéz kiporolni a kitisztított szőrme közül
A benzint és a grízt összekevered mint egy rántást. Persze első keverés kb. 20 dkg grízhez kb. 0,5 - 1 dl. benzin. Lehet a szemcsésebb liszttel is (rétesliszt) csinálni, de azt nehezebb kiporolni a szőrme közül.
Mindig egy marék benzines grízt tegyél a sapkára és dörzsöld bele nyugodtan a szőre közé. Úgy dörzsöld a kezeddel, nyitott tenyérrel, folyamatosan. Amikor a bedörzsölt benzines grízből kezd elpárologni a benzin, rázd ki belőle a grízt, és folytasd a folyamatot friss benzines grízzel .
Ha nem nagyon piszkos a sapka, a kirázott és benzintől elpárolgott grízre megint önthetünk friss foltbenzint, és folytathatjuk így is a tisztítást.
A benzin feloldja a piszkot és rátapad a grízre, így egy idő múlva a gríz szürke lesz . Ezt a piszkos grízt kiporoljuk a sapkából. Mikor teljesen elpárolog a benzin, a szőrme sapka szőre szép lenge lesz.
Ha fehér a szőrme v. műszőrme sapka v. bunda, akkor csinálhatod rétes liszttel. A gríz egy kicsit sárgásabb színű, és lehet, hogy a hófehér szőrmét kicsit besárgítja.

Ezzel a módszerrel egy sapkát 20-25 perc alatt ki lehet kézzel tisztítani. Ugyanígy lehet kézzel a szőrme bundát is kitisztítani, persze jóval több ideig tart. Ügyelj arra, hogy nyitott ablaknál, vagy szabadban csináld. Zárt helyiségben a benzingőz egy apró szikrától is belobbanhat.

A sapkabéléshez ez a kézi tisztítás nem jó, mert a bélés anyagot mosni kéne - viszont a szőrmét nem szabad mosni! Tehát a sapkabélést csak  cserélni lehet. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!