A kutatások igazolták: mielőbb abba kellene hagyni a tehén tejének fogyasztását!



A tehéntej fogyasztása körül még mindig megosztottak a táplálkozással foglalkozó szakemberek véleményei, ugyanis vannak olyanok, akik szerint a tehéntej remek kalciumforrás, azonban Bodo Melnik nutricionista kutató szerint ez az állati eredetű termék ártalmasabb az emberi egészségre nézve, mint amennyi jótékony hatással rendelkezik.

Egy kisbaba számára a legtáplálóbb energiaforrás az anyatej, amelyben megfelelő arányban vannak jelen a növekedést elősegítő tápanyagok és a baba immunrendszerét erősítő molekulák. Azonban érdekes, hogy az ember az egyetlen olyan emlős, ezen belül is főemlős, amely élete során más állatok tejét fogyasztja.

Sőt, egész kiskortól kezdve, hiszen az elmúlt évtizedekben elterjedt az a nézet, hogy ha egészséges csontozatot szeretne a szülő a gyerekének, akkor naponta adjon neki tejet. Azonban a táplálkozásszakértők szerint nem lenne szükség annyi tej fogyasztására, mivel a felmérések igazolták, hogy a lakosság 65 százalékának nehézséget okoz a tej megemésztése, köszönhetően a laktózérzékenységnek, ami ugyan nem súlyos probléma, de könnyen okozhat haspuffadást, hasi görcsöket, gázképződést, émelygést és hasmenést.

Egy svéd kutatás révén a szakértők rájöttek arra, hogy egészségügyi kockázatot jelent a tejivás. A túlzott tejfogyasztás megnövelheti a petefészekdaganat, a szklerózis multiplex, a magas koleszterinszint előfordulási esélyét.

Melnik professzor, aki a University of Osnabruck munkatársa, felfedezte, hogy ha valaki tejet iszik, akkor az agyhoz olyan üzenetek jutnak el, amelyek arra ösztönzik a központi idegrendszert, hogy beindítsa a növekedést, mivel az az értelmezés születik, mint amikor a kisbaba anyatejet iszik. Ennek hatására, a felnőttek szervezetében beindulhat a tumorok képződése, főként abban az esetben, ha génmódosított takarmányokkal táplált tehenek tejét fogyasztja valaki.

Melnik észrevételeit azonban még több tudományos kutatásnak kell alátámasztania, de addig is, egyre több szakember javasolja azt, hogy ha lehet hagyjunk fel a túlzott tehéntej fogyasztásával.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!