Gond van a nyársas gyrossal.



A gyrosok betiltásáról szavaztak az EU-s képviselők. 
Bár a jelenlévő EP-képviselők jelentős többsége (373 fő vs. 272 fő) szerint egészségügyi kockázatok miatt nem helyes foszfátot adni a függőleges nyárson sütendő fagyasztott húsokhoz, nem jött össze a szükséges minősített többség (376 fő) az Európai Parlamentben. Ennyi szavazat kellett volna ahhoz, hogy az EU-ban betiltsák az ilyen típusú gírosokat.

Az EP plenáris ülésén 373 képviselő támogatta azt az ajánlást, hogy ne engedjék a foszforsav, foszfátok, di-, tri- és polifoszfátok hozzáadását a húsokhoz (mint ahogy arra az Európai Bizottság javaslatot tett), elfogadva az egészségügyi kockázatokat hangsúlyozó jelentéstevők érveit. 272 képviselő támogatta volna az ilyen adalékok további engedélyezését, 30 képviselő tartózkodott.

Így tehát szabad utat kapott az, hogy különböző foszfátokat (úgynevezett di-, tri-, és polifoszfátokat) lehessen használni a csirke, marha, bárány és borjúhúsban.

A foszfát típusú adalékok hozzáadására azért van szükség, hogy a víz megkötése nyomán jobban összetartsa a húst a nyárson, amíg sül és ne száradjon ki.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!