Bárki bejelentést tehet, ha tüzet gyújtasz. Nem éri meg kockáztatni, különösen ebben a 12 megyében.



Már 12 megyében van érvényben tűzgyújtási tilalom Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy ezeken a helyeken senki nem gyújthat semmilyen indokkal tüzet. Aki mégis megteszi, és elkapják, többtízezres, de akár milliós bírságra is számíthat.

Az elmúlt hetek enyhe időjárása miatt egyre többen vágnak neki a kerti munkáknak, ezt azonban sokan felelőtlenül teszik. A veszély pedig jelentős, a száraz aljnövényzetben és avaron ugyanis könnyen és gyorsan terjed a tűz. 

Tilalommal sújtott megyék:

    Békés,
    Csongrád,
    Hajdú-Bihar,
    Nógrád,
    Szabolcs-Szatmár-Bereg,
    Bács-Kiskun,
    Borsod-Abaúj-Zemplén,
    Fejér,
    Jász-Nagykun-Szolnok,
    Heves,
    Pest,
    Veszprém.

A jelenleg hatályban lévő szabályozás szerint tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

Hiába van tehát bárhol kifejezetten a tűzgyújtásra vonatkozó rendelete az önkormányzatnak, ha a hatóságok tűzgyújtási tilalommal sújtják a régiót, senki, senki, sehol nem gyújthat tüzet.

Azért is büntethetnek, ha éghető anyag van'felhalmozva' az udvarodon. (pl. avar)

A szabályozás egyik legfontosabb lényege, hogy se a helyi szabályok, se az esetleges általános tűzgyújtási tilalom nem jelenti azt, hogy bárki gátlástalanul felhalmozhatja a kertjében, mondjuk az avart. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani. Akit pedig szabálytalanságon érnek, komoly pénzbírságra számíthat: A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti!

A tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!