Ha van otthon régi krumplid, ezek után ki fogod dobni!Szörnyű családi tragédiát okozott egy zsák rothadó krumpli.

Először az apa ment le a pincébe. A 42 éves ügyvéd a pincébe lerakott krumpliból akart felhozni egy főzésre valót. A felesége aggódni kezdett, és utána ment. Ő sem jött vissza. 

A 18 éves fiú nem tudta mire vélni, hogy szülei nem jönnek fel a pincéből, és a kiabálásra sem reagálnak. Ő is lement. Ám ő sem jött vissza.

A családdal élő 63 éves nagymama ekkor már rosszat sejtett, és szólt a szomszédoknak, hogy hívjanak segítséget, mert nagy baj lehet. De ő is lement a pincébe. Mire megjött a segítség, már csak a 8 éves kislány volt a lakásban. A család többi tagja meghalt.

Az eset Oroszországban történt, de a híre bejárta az egész világot, és ráirányította a figyelmet a rothadó krumpliból áradó gáz veszélyére.

A növényben található egy méreganyag, ami frissen fogyasztva ártalmatlan, a rothadás állapotában viszont halálos koncentrátummá alakul. Ez a mérgező vegyület a glükoalkaloid. Ennek köszönhető, hogy a krumplinak semmi más része nem ehető a gumón kívül, sőt, a kicsírázott krumpli sem. Ez a vegyület nagy koncentrációban található a levelekben, a növény szárában, de a friss krumpligumóban elenyészően alacsony a koncentrációja. 

A Chelyshev család tragédiáját az okozta, hogy a hónapokra ott felejtett rothadt krumpliból a glükoalkaloid elkezdett kipárologni, és ez a mérges gáz megtöltötte a szellőzés nélküli pincét.

A 8 éves kislány életét is csak az mentette meg, hogy a családtagjai nyitva hagyták a pinceajtót, így az valamennyire kiszellőzött, mire a kislány is a többiek után ment. Forrás

►► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!