Hiába küzdöttek az életéért.Hivatalosan is tudatta a Debreceni Egyetem, mi okozta annak a 32 éves hajdúszoboszlói édesanyának a halálát, aki az egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikáján halt meg december 15-én, néhány órával azután, hogy egészséges hármasikreknek adott életet.
„A lombik eljárásban hármas ikerterhességgel fogant hajdúszoboszlói kismama veszélyeztetett terhesség miatt a 26. héttől feküdt benn klinikánkon. A 32. hétre súlyosbodó anyai betegség miatt orvosai császármetszést indítottak nála december 15-én. Mindhárom magzat jó állapotban született, 1 300 és 1 600 gramm közötti súllyal”.

A sikeres műtét után azonban súlyos véralvadási zavar lépett fel a nőnél, akinek állapotát a szülőszobai műtőben sikerült ugyan stabilizálni, néhány órával később azonban nehézlégzéssel járó rosszullét állt be, a keringés leállásával. 

„A Klinikai Központ munkatársai azonnal megkezdték a kismama újraélesztését, csatlakozott hozzájuk a FőnixMed speciális resuscitatiós teamje is. Keringését átmenetileg sikerült újraindítani, de a további 50 perces komplex szakszerű ellátás ellenére elvesztettük az édesanyát. A tragikus veszteség méltóság- és kegyeletteljes kezelésére a jelen lévő családtagok számára a szülőszoba egyik helyiségét kegyeleti szobaként bocsátottuk rendelkezésre.”

A véralvadásos rosszullét a HELLP szindróma szövődménye volt a kismamánál. A szindróma ritka, ám annál súlyosabb probléma, amely a terhes nőket és magzatukat veszélyezteti. Kialakulásának oka egyelőre még nem teljesen tisztázott, de bizonyos elméletek szerint a magas vérnyomás is közre játszat a létrejöttében. Általában a 20. hlt után, de esetenként a 32-34. héten jelentkeznek a tünetek, gyomorfájdalom, fejfájás, görcs formájában, magas vérnyomással kísérve. A HELLP lényegében a terhességi magas vérnyomás legsúlyosabb formája. Forrás

Az apa és három kisgyereke segítségére hatalmas összefogás indult. Ennek részleteiről ITT olvashat.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!