Bárkinél kialakulhat ez a kellemetlen jelenség. Mi az oka, és mit tehetünk ellene?



A lábdagadás hátterében az áll, hogy a gyenge véna érfala kitágul, folyadékot ereszt át, az bekerül a környező szövetekbe. Lelassul a keringési folyamat, a vér pang a lábszárban, ami trombózisveszélyt hordoz. Minél sűrűbb a vér, annál könnyebben képződnek a vérrögök.

Az alábbi dolgokat bárki megteheti, hogy elkerülje a kellemetlen és egyáltalán nem veszélytelen jelenséget.

1. Vegyünk reggelente hideg lábzuhany a lábfejtől a combig. Először a láb külső oldalán kezdjük, majd lassan haladjunk a belső felére a belső felén. A hideg hatására összeszűkülnek a vénák, gyorsabban folyik bennük a vér.

2. Óvakodjunk a túlzott napsütéstől, télen se melegítsük tartósan a lábunkat, mert a a meleg tágítja a vénákat.

3. A vénák jelentős része az izmok között halad, mozgásszegény életmód esetén ezeknek a pumpafunkciója hiányzik a megfelelő vérkeringéshez és ezért dagad könnyebben a sokat ülők vagy állók lába. Hosszú utazásnál mindig tartsunk pihenőket és sétáljunk. Egyébként is gyalogoljunk sokat, de jó az is, ha kerékpározunk. A hosszú ülést vagy állást mindenképpen szakítsuk meg időnként húsz lábujjhegyre emelkedéssel.

4. Fogyasszunk sok folyadékot, hogy a vérünk ne sűrűsödjön be. A kávé és a fekete tea pezsdíti a vérkeringést, de sok vizet von el a szervezettől, ezért lehetőleg kerüljük. Ugyanez a helyzet az alkohollal is. 

5. Esténként végezzük el az alábbi gyakorlatot:  feküdjünk a padlóra, és a lábunkat emeljük fel, csináljunk gyertyát! Ha úgy könnyebb, támasszuk a lábunkat a falhoz. Legalább tíz percig tartson ez a póz!

6. Amikor csak lehet, polcoljuk fel a lábakat.

7. A vízhajtó gyógyszerek helyett inkább a kíméletesebb módot válasszuk, igyunk vízhajtó teákat: pongyolapitypang gyökér, bodza, csalán, cseresznyeszár, boróka, zsurlófű, petrezselyem, illetve céklatea hibiszkusszal és csipkebogyóval.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!