Vagyontárgya és személyes biztonsága érdekében olvassa el!



A betörők figyelmét felkeltheti néhány apró jel, ami arra utalhat, hogy nem tartózkodunk a lakásban, sőt egyre gyakrabban derítik fel maguk a rablók a lakásokat különféle módszerekkel. Vagyontárgyaink és személyes biztonságunk érdekében ezen a téren több mindent tehetünk.
A betörők üres lakásokat akarnak feltérképezni, és apró jelzésekkel bizonyosodnak meg arról, hogy a lakók otthon tartózkodnak-e. Belga rendőrök hívták fel a figyelmet arra, hogy halvány feliratokat hagyhatnak a bűnözők a kapucsengőkön és bejárati ajtókon, melyek a később érkező társaikat látják el információval. Ez a jelrendszer nálunk még meglehetősen fejletlen, és csak egyszerű “V” - “vannak otthon”, és “O” - “nincsenek otthon”-ra szorítkozik, de Nyugat-Európában már 20 fölötti jelet azonosítottak, például olyanokat is, ami megmutatja, hogy a lakás be van kamerázva, hogy egyedülálló nő a lakó, vagy akár azt is, hogy üres a lakás.
Mit tegyen, és mit kerüljön el?
- Magától értetődik, hogy szereltessen be biztonsági zárat, és lehetőség szerint riasztót.
- Ne hívja ki maga ellen a sorsot, mindig ürítse ki a postaládájából a színes reklámanyagokat, mert ezzel jelezheti, hogy otthon tartózkodik!
- Ha lábtörlője el van “mozdítva”, akkor mindig gondosan igazítsa meg!
- Ne hagyjon a kertben szerszámokat, létrát, mert ezeket eszközként használhatják fel a betörők a behatoláshoz!
- Takarítsa el a havat, és tartsa rendben kertjét és lépcsőházát, jelezze, hogy otthon tartózkodik!
- Ha külföldre indul, ne posztolja ki a Facebook-on és más portálokon!
- Ne könnyítse meg a feltérképezést azzal, hogy videókat oszt meg nyilvánosan a lakásáról, és erre figyelmeztesse gyermekeit is!
- Ha azt a látszatot akarja kelteni nyaralás alatt, hogy otthon tartózkodik, akkor időzítse TV-jét, és gondoskodjon, hogy a készülék villódzása az ablakon kívülről is látszódjon!
- Ha társasház esetén valaki felcsöngeti a lakását, és olyan indokkal kéri, hogy nyisson neki kaput, hogy “valakit keres”, akkor kérje meg, hogy a megnevezett illetőt hívja inkább ez ügyben. - Társasház esetén csak olyan személyeket engedjen be a lakásába, akiket a közös képviselő levélben jelzett Önnek!
- Ha szakember jött Önhöz, akkor ne hagyja, hogy az illető más tevékenységgel foglalkozzon!
- Ha be kell mégis engednie valakit, akkor csak annyi személyt engedjen be, akit az otthon tartózkodók biztonsággal szemmel tudnak tartani!
- Ha becsönget Önhöz valaki, és mint szakember ajánlja fel a szolgálatait, akkor utasítsa el, és inkább biztonságos források alapján válasszon!
- Ha valaki kopogtat az ajtaján, vagy becsönget Önhöz, akkor kérdezze meg ki az, mert ha nem válaszol, akkor a legrosszabb esetben rá is nyithatják Önre az ajtót!
 
► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!