A testünk bizony néha produkál furcsa dolgokat, amiknek az okát valójában nem tudjuk.



A testünk bizony néha produkál furcsa dolgokat, amiknek az okát valójában nem tudjuk. Miért leszünk libabőrösek, ha fázunk? Miért ráncosodik össze a bőrünk az ujjunkon, ha sokáig fürdünk? A válaszok meglepőek…

1. Ásítás

Az ásítás okáról megoszlanak a vélemények. Egyes szakemberek szerint akkor következik be, ha a vérben megnövekedik a szén-dioxid tartalom és ezért oxigénre van szüksége (vagy szén-dioxid ürítésre). Mások szerint nem más, mint az egyén vágya izmainak kinyújtóztatására, de állítólag az éberség fenntartásában is segíthet.

2. Tüsszentés

A tüsszentés a szervezet védekező mechanizmusa, egy reflex, amely megtisztítja a felső légutakat a nem kívánatos betolakodóktól. Szakértők szerint az orrnyálkahártya irritációja indítja el. A folyamat során a mellkas és a torok izmai összehúzódnak, a szemünket behunyjuk, a lágyszájpad bezár. A tüsszentés akár 120-190 km/h-s sebességű is lehet.

3. Csuklás

Rendkívül idegesítő testi tünet a csuklás, ráadásul a szakirodalom szerint semmi funkciója nincsen. Egyébként a rekeszizom akaratlan görcséről van szó, amely során gyors belégzés jön létre: a levegő a tüdőbe szívódik a reflexesen záródó hangrésen keresztül, ez okozza ezt a különös hangjelenséget.

4. Akaratlan rángás alvás közben

Az elalvási myoclonus vagyis izomgörcs legtöbbször a végtagokat érinti, de olykor az egész test megrándul – biztosan veled is előfordult már, hogy arra ébredtél, vagy félálomban érzékelted, hogy megrándul valamid. Kétféle tudományos magyarázat van rá. Az egyik elmélet szerint a test egyfajta védekező reflexéről van szó: az izmok az elalvást megelőzően folyamatosan lazulnak, és egy idő után már annyira lazák, hogy az agy azt hiszi, a test zuhan. Ez hirtelen izomfeszülést eredményez, hogy így csökkenjen a becsapódás ereje.

A másik elmélet szerint az alvást megelőzően folyamatosan lassul a szívverés, a légzés, valamint az izmok is veszítenek tónusukból. Az ébrenlét-alvás határán működésbe lép a retikuláris aktivációs rendszer, amely az alvás és az ébrenlét ritmusos változását szabályozza. Ennek hatására egy pillanatra olyan idegsejtek kerülnek ingerületbe, melyek a végtagok mozgatásáért felelnek.

5. Ráncosodó ujjak a sokáig tartó fürdőzéstől

Te is megfigyelted már, hogy ha sokáig fürdesz, az ujjaid ráncosak lesznek? Nos, a különös esemény hátterében idegi folyamat áll: az idegimpluzusok hatására a bőr alatti erek összehúzódnak, a szövetek térfogata is csökken, így megjelennek a furcsa kis ráncok. 

6. Libabőr

A libabőr is nagyon gyakori jelenség, ha jólesik egy simogatás, ha nagyon fázunk, vagy ha félünk, előjön. De miért? Azért, mert az agy adrenalin termelésére utasítja a mellékvesét, aminek hatására a bőrben a szőrtüszőkhöz kapcsolódó pici izmok megfeszülnek. Ezáltal az egyébként a testre simuló szőrszál feláll, a bőrön pedig megjelenik a libabőr.

7. Könny

A speciális összetételű folyadékot a szem környéki könnymirigyek termelik, a szemhéjak terítik el a szem felületén, folyamatos könnyfilmréteget képeznek, a felesleg pedig a szemzugban lévő kis nyíláson át az orrüreg felé távozik. Háromféle könny létezik: az alapkönny, ami nedvesen tartja a szemet, a reflexes könny, ami irritáló anyag hatására termelődik, és az érzelmi könny, ami pszichés hatások miatt jön létre. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!