A testünk bizony néha produkál furcsa dolgokat, amiknek az okát valójában nem tudjuk.A testünk bizony néha produkál furcsa dolgokat, amiknek az okát valójában nem tudjuk. Miért leszünk libabőrösek, ha fázunk? Miért ráncosodik össze a bőrünk az ujjunkon, ha sokáig fürdünk? A válaszok meglepőek…

1. Ásítás

Az ásítás okáról megoszlanak a vélemények. Egyes szakemberek szerint akkor következik be, ha a vérben megnövekedik a szén-dioxid tartalom és ezért oxigénre van szüksége (vagy szén-dioxid ürítésre). Mások szerint nem más, mint az egyén vágya izmainak kinyújtóztatására, de állítólag az éberség fenntartásában is segíthet.

2. Tüsszentés

A tüsszentés a szervezet védekező mechanizmusa, egy reflex, amely megtisztítja a felső légutakat a nem kívánatos betolakodóktól. Szakértők szerint az orrnyálkahártya irritációja indítja el. A folyamat során a mellkas és a torok izmai összehúzódnak, a szemünket behunyjuk, a lágyszájpad bezár. A tüsszentés akár 120-190 km/h-s sebességű is lehet.

3. Csuklás

Rendkívül idegesítő testi tünet a csuklás, ráadásul a szakirodalom szerint semmi funkciója nincsen. Egyébként a rekeszizom akaratlan görcséről van szó, amely során gyors belégzés jön létre: a levegő a tüdőbe szívódik a reflexesen záródó hangrésen keresztül, ez okozza ezt a különös hangjelenséget.

4. Akaratlan rángás alvás közben

Az elalvási myoclonus vagyis izomgörcs legtöbbször a végtagokat érinti, de olykor az egész test megrándul – biztosan veled is előfordult már, hogy arra ébredtél, vagy félálomban érzékelted, hogy megrándul valamid. Kétféle tudományos magyarázat van rá. Az egyik elmélet szerint a test egyfajta védekező reflexéről van szó: az izmok az elalvást megelőzően folyamatosan lazulnak, és egy idő után már annyira lazák, hogy az agy azt hiszi, a test zuhan. Ez hirtelen izomfeszülést eredményez, hogy így csökkenjen a becsapódás ereje.

A másik elmélet szerint az alvást megelőzően folyamatosan lassul a szívverés, a légzés, valamint az izmok is veszítenek tónusukból. Az ébrenlét-alvás határán működésbe lép a retikuláris aktivációs rendszer, amely az alvás és az ébrenlét ritmusos változását szabályozza. Ennek hatására egy pillanatra olyan idegsejtek kerülnek ingerületbe, melyek a végtagok mozgatásáért felelnek.

5. Ráncosodó ujjak a sokáig tartó fürdőzéstől

Te is megfigyelted már, hogy ha sokáig fürdesz, az ujjaid ráncosak lesznek? Nos, a különös esemény hátterében idegi folyamat áll: az idegimpluzusok hatására a bőr alatti erek összehúzódnak, a szövetek térfogata is csökken, így megjelennek a furcsa kis ráncok. 

6. Libabőr

A libabőr is nagyon gyakori jelenség, ha jólesik egy simogatás, ha nagyon fázunk, vagy ha félünk, előjön. De miért? Azért, mert az agy adrenalin termelésére utasítja a mellékvesét, aminek hatására a bőrben a szőrtüszőkhöz kapcsolódó pici izmok megfeszülnek. Ezáltal az egyébként a testre simuló szőrszál feláll, a bőrön pedig megjelenik a libabőr.

7. Könny

A speciális összetételű folyadékot a szem környéki könnymirigyek termelik, a szemhéjak terítik el a szem felületén, folyamatos könnyfilmréteget képeznek, a felesleg pedig a szemzugban lévő kis nyíláson át az orrüreg felé távozik. Háromféle könny létezik: az alapkönny, ami nedvesen tartja a szemet, a reflexes könny, ami irritáló anyag hatására termelődik, és az érzelmi könny, ami pszichés hatások miatt jön létre. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!