Lázba hozta az autóvásárlókat a kormány új elektromos autóvételt támogató programja.



Az elektromos autók vásárlását új programmal támogatja a kormány a múlt héten tett bejelentés értelmében.

A június 15-én nyíló új pályázat legfontosabb eleme, hogy a támogatás sávos lesz, vagyis 11 millió forintig jár a nagyobb 2,5 millió forintos támogatás, e felett (a 15 millió forintos beszerzési árig) már csak 0,5 millió forintot ad az állam, 15 millió forint felett pedig már semmit - írja  a Portfolió.

Meg is jelentek az első importőrök, amelyek árcsökkentéssel reagáltak a bejelentésre. Ám a korábban legolcsóbbnak számító elektromos Skoda Citigo nem rendelhető (tavaly gyorsan elkapkodták a vevők az idei évre rendelkezésre álló kvótát), de a Citigo Volkswagen testvére, az e-Up sem kapható jelenleg.


A Porsche Hungária azt mondja, hogy az elektromos Up modell újbóli hazai megjelenése szeptemberben várható.

Az elektromos Skoda Citigo idén már nem várható a hazai piacon.
Vajon mennyi lesz a Skoda Citigo elektromos változatának frissített ára? Tavaly novemberben a Citigo induló listaára 6,55 millió forint volt, azóta a forint az euróval szemben 5%-ot gyengült, így ha csak az árfolyamból mostanáig fakadó drágulást számolja az importőr, akkor a modell induló listaára most 6,89 millió forint lenne (340 ezer forintos drágulással), amit a 2,5 millió forintos állami támogatás 4,33 millió forintra csökkent. Ha például a kormány idei euró-forint árfolyamra vonatkozó várakozásával számolunk, akkor már 7 milliós ár adódik (450 ezer forintos drágulás), így a támogatott induló ár 4,5 millió forint lenne. Nyilván a piaci bevezetéskori árfolyamot még nem ismerjük, de ezek az árak adhatnak egyfajta támpontot.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!