A mosógép könnyen penészes, büdös és nyálkás lesz, ha nem kap elég szellőztetést a dob, illetve a vízjáratok. Havi egy tisztítókúra nem árt neki.



Tisztítókúra (megelőzés)

Havi szinten érdemes egyszer kitisztítani a mosógépet, roppant egyszerű módszerrel. Fél liter 20 százalékos ecetet (mosógép kapacitásától függő mennyiségű ecetet) önts a mosógép dobjába, majd üresen indítsd el 90 fokos forró vizes programot. Ez a penészes lerakódásokat előzi meg, és tünteti el az enyhébb penészes foltokat. Az apróbb penészpöttyöket ecetes fogkefével eltávolíthatod. Így a mosógépben a vízkőlerakódásokat is el lehet távolítani, komolyabb esetnél használj speciális vízkőoldót.

Félévente szükséges alkalmazni a trisós kúrát, ami a zsíros lerakódásokat oldja fel és tünteti el a mosógépből. Egyszerűen öntsd a mosószeradagolóba a trisót színültig, majd egy üres 90 fokos mosást indíts el. Utána pedig egy üres öblítő programmal kiüríthetők a maradék szennyeződések.

Hatékony tisztítás (probléma megoldás)

Ha, már nem segít az előző módszer, azaz továbbra is büdös maradt a mosógép, akkor fel kell térképezned a probléma magját, hogy honnan jön a piszok és a bűz. Többféle helyen is megfészkeli magát a nyálka, zsírlerakodás és-vagy a penész. A mosószeradagolóban lévő nyálka vagy penész, szivattyúszűrőbe szorult piszok (mosógép alján található, óvatosan vele könnyen beletörik), koszos kifolyócső, üstházban berohadt ruha (dobon kívül), eltávolíthatatlan penészes üstszájgumi is okozhatja a kellemetlen szagot.

A mosószeradagolóban lévő nyálka egyszerűen kitisztítható. Vedd le az ajtóról, vagy húzd ki az elöltöltős verzióknál. Áztasd be ecetes forró vízbe és hagyd állni legalább pár órát. Majd a fellazult nyálkát távolítsd el egy fogkefével. Az erősebb foltok eltávolításához súrolószerként használhatsz konyhai sót.

A szivattyúszűrőbe szorult piszkot távolítsd el, majd mosd át ecetes vízzel. Majd tekerje vissza helyére. A kifolyócső tisztítása, leszerelés után ecetes vízzel történik. Egyszerűbb és praktikusabb megoldás a csere. Az üstházban berohadt ruha, már nehezebb feladat, hisz a mosógépét szét kell szedni apró -elemeire és majd ezután tudja csak eltávolítani a ruhadarabot. Hozzá nem értés esetén, hívj mosógépszerelőt. A nagyon penészes üstszájgumit mindenképp cserélni kell. A penész eltávolítása után, egy idő elteltével visszafejlődik a penészgomba. Át nem látható probléma esetén, speciális mosószertisztító-koncentrátummal kell átmosni a készüléket.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!