6 tipp, amit érdemes betartani.



Mindenki igyekszik megtalálni a módját, hogy spóroljon az árammal. Ez a hét egyszerű trükk segíthet, hogy hatékonyabban használd a mosógépet, és spórolj az energiával.

Próbálj alacsonyabb hőfokon mosni

Ha alacsonyabb hőmérsékleten, rövidebb ideig mosol, akkor hatékonyabban működtetheted a mosógépet. Például egy 30 fokos ciklus a felére csökkentheti a mosógép energiafelhasználását egy 40-60 fokos ciklushoz képest.

Ágyneműk, törölközők és sportoláshoz használt ruhák esetén azonban hatékonyabb a magasabb hőfokon történő mosás, mivel több baktérium lehet az anyagban. Még többet takaríthatsz meg, ha az öko beállítást használod, amennyiben van ilyen.

Szárítás esetén az alacsonyabb hőfokú ciklus hosszabb ideig tarthat, de sokkal kevesebb energiát fogyaszt, és kisebb az esélye annak, hogy túl sokáig szárítjuk a ruhákat. Ha a ruhák tapintásra melegek, amikor kivesszük őket a szárítóból, akkor túl hosszú ideig voltak a gépben.

Moss nagyobb adagokban, de ne terheld túl a gépet

Hatékonyabb, ha nagyobb adag ruhát mosol egyszerre, de ha túlterheled a mosógépet vagy a szárítót, akkor nem feltétlenül éred el a kívánt eredményt. Mindig figyelj arra, hogy ne pakold túlságosan tele a gépet. Ezt úgy ellenőrizheted a legkönnyebben, hogy megpróbálod betenni a kezedet a ruhák és a mosógép dobjának teteje közé. Ha nem fér be a kezd, akkor valószínűleg túl sok szennyest pakoltál a gépbe.

Ezenkívül győződj meg róla, hogy lazán pakolod be a ruhákat a gépbe, mert a kisebb ruhadarabok beletekeredhetnek a nagyobbakba, és így nem tisztulnak vagy száradnak megfelelően.

Használd a gépet késő este vagy kora reggel

Ha a mosógépet vagy a szárítógépet a nap bizonyos szakaszaiban használod, az megnövelheti a villanyszámlát. Délután 4 és este 7 óra között a legnagyobb a fogyasztói igény, a csúcsidőszakban pedig drágább lehet az áram. Az energiaárak este 10 és hajnali 5 óra között lehetnek a legalacsonyabbak, ezért érdemes erre az időszakra időzíteni a mosást. Lefekvés előtt azonban soha ne indítsd el a gépet tűzbiztonsági okokból.

Ha napközben kell használnod a ruhaszárító gépet, a szárítási ciklusok időzítésével is spórolhatsz egy keveset. Ha rögtön egymás után szárítasz két adag ruhát, a gép még meleg marad, és ez segít lerövidíteni a működési időt.

Figyelj oda a gép karbantartására

A hatékonyság érdekében érdemes körülbelül háromhavonta kitisztítani a mosógépet. A tisztításhoz önts két csésze ecetet a mosószer-tartályba, és indítsd el a gépet a legnagyobb hőfokú cikluson. Az első ciklus után tölts fél csésze szódabikarbónát közvetlenül a dobba, és indítsd el újra a legmagasabb hőfokú ciklust.

Egy másik lehetőség a vízkőoldó szerek használata, szintén a legmagasabb hőfokon. Ez segít megszabadulni minden olyan lerakódástól, amely befolyásolhatja a gép teljesítményét.

A szárítógép rendszeres tisztítása is elengedhetetlen. Lehetőleg minden használat után tisztítsd ki a szűrőt, mert a felgyülemlett szösz vagy hajszálak befolyásolják a gép működését.

Ha teheted, szárítsd a mosott ruhát a szabad levegőn

A szárítógép használja fel a legtöbb energiát a szokásos háztartási tisztítóberendezések közül. Ezért ha teheted, szárítsd a ruhákat a levegőn, lehetőleg a szabadban. Télen, amikor a szabadtéri szárítás nem jöhet szóba, helyezd a ruhaszárítót a fűtőtest közelébe.

A szárítógolyó jó befektetés lehet

A gyapjú vagy gumi szárítógolyók használata segít elválasztani egymástól a ruhákat a szárítóban, a segítségével puhává és ránctalanná varázsolhatod a frissen mosott ruháidat, és akár 20%-kal kevesebb áramot fogyaszthatsz.

A gyapjúgolyók a nedvesség egy részét is felszívhatják a gépben, ami még jobban lerövidíti a működési időt.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!