Nagyon szeretjük, de a boltiban ki tudja mi minden van, ebben meg kizárólag csak az, amit beleraksz!



Többféle recept lelhető fel az interneten. Az eredeti tortilla és tortilla chips masa harinából készül, ami egy nagyon finomra őrölt kukoricaliszt. A nálunk forgalmazott sima kukoricalisztet nem ajánljuk tortillához, nem áll kellően össze az ebből gyúrt tészta. De ízletes chipset kapunk akkor is, ha finomra őrölt búzalisztet vagy teljes kiőrlésű búzalisztet használunk, vagy a búzalisztet keverjük kukoricaliszttel.

Íme az isteni finom, házilag elkészíthető tortilla chips receptje:

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre kukorica liszt
  • 3/4 bögre víz
  • késhegynyi sütőpor
  • 1 kávéskanál kurkuma és só
  • 2 evőkanál olaj

A tésztába gyúrhatunk apróra vágott friss fűszernövényeket: koriander, petrezselyem, bazsalikom. A tésztához adhatunk 1 mokkáskanálnyi őrölt köménymagot, római köményt, ízesíthető pizza vagy mexikói fűszerkeverékkel is – ízlés szerint

Elkészítés

A liszteket keverőtálban keverd össze a sütőporral, a sóval. Add hozzá az olajat, a fűszereket, majd fokozatosan a forró vizet. Kezeddel kezd összedolgozni – ha kezd összeállni, gyúrd puha, ruganyos tésztává. Formázz apró, mandarin nagyságú gombócokat belőle.

A gombócokat lisztezett felületen nyújts kerekre, olyan vékonyra, amennyire csak tudod – lehetőleg 2 mm-nél ne legyen vastagabb. Célszerű két sütőpapír között nyújtani a tésztát, így nem ragad le. Ezután felhevített palacsintasütőben süsd elő mindkét oldalát kb. fél-fél percig, zsiradék nélkül. Nem szabad sokáig sütni, mert hamar megbarnul, felhólyagosodik, törik.  

Az elősütött tortilla lapokat éles késsel vagy pizzavágóval nyolcadold fel, az így kapott háromszögeket halmozd sütőpapírral bélelt tepsire. Olajspray-vel spiccelj rá olíva olajat (erre a célra szórófejes flakont érdemes beszerezni), majd előmelegített sütőben süsd pár percig.

chips_nagy

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!