OLVASD EL, MERT A LEGTÖBBEN ERRŐL NEM IS TUDNAK!



Ha B kategóriás jogosítványod van, a rendőrség által kiszabott bírságokhoz járó büntetőpontokat úgy lehet csökkenteni, ha utánképzésen veszel részt! Ha részt veszel egy utánképzésen, akkor 12 pontig 9 ponttal, 13 és 17 pont között pedig 6 ponttal tudod javítani mostantól az „egyenleget”.

Tehát bármikor lehetőséged van a büntetőpontjaid csökkentésére, ha hajlandó vagy részt venni az utánképzésen. Az oktatás elvégzése után, ha büntetőpontjaid száma 12 vagy alatta van, akkor 9 ponttal tudod azt csökkenteni, ha a pontok száma meghaladja a 12-t, akkor már csak 6 ponttal lehet mérsékelni az összeget. Például ha 11 pontod van, akkor a képzés után már csak 2 büntetőpontod marad. Az utánképzés viszont elég költséges, de annak, aki a jogosítvány elvesztésétől fél, érdemes megfizetnie.
Utánképzésre évente csak egyszer van lehetőség mindenkinek, és a részvétel önkéntes.

A büntetőpontok

A közúti közlekedéskor szerezhetünk büntetőpontot szabálysértés esetén. 18 pont begyűjtése már a jogosítvány elvesztésével járhat. A jogszabály 2001-ben lépett életbe, és azóta már sokan jártak pórul, mert ez a 18 pont, ami a jogosítvány ideiglenes bevonását jelenti, elég könnyen és gyorsan összegyűlhet!

Mindenki tudhatja, hogy hány büntetőpontja van, mert amikor a helyszíni bírságot kiszabják, akkor a büntetőpontok aktuális számát is fel kell tünteti. Büntetőpontot akkor kapunk, ha a közúti közlekedéssel összefüggő bűncselekményt, vagy a közúti közlekedés biztonságát fokozottan veszélyeztető szabálysértést és közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegést követünk el. A bírság mellett ilyenkor büntetőpont kiszabására is sor kerül.

A büntetőpontok mértékét az elkövetett szabálysértés vagy bűncselekmény súlyossága határozza meg:
- szabálysértés esetén maximum 8 büntetőpont szabható ki,
- gondatlan bűncselekmény esetén 9 büntetőpontra számíthatunk,
- szándékos bűncselekmény esetén pedig 11 büntetőpont éri jogosítványunkat.

A teljes listát a szabálysértésekért kiszabható büntetőpontok mértékéről ITT NÉZHETED MEG!

A büntetőpontjainak számáról évente egyszer ingyenesen itt lehet érdeklődni:
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
1094 Budapest, Balázs Béla u. 35.
Levélcím: 1476 Budapest, Pf. 281.
E-mail: [email protected]

FONTOS TUDNI, hogy a büntetőpontok csak a megszerzést követő 3. év után évülnek el!

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!