Van pár dolog, amire mindenképpen oda kell figyelni!



A legtöbb családban a hal a karácsonyi menü része, így az ünnepek előtt megugrik a halvásárlás a piacokon és a szupermarketekben is.
A boltokban a fagyasztott halak nagy része tengeri hal, ami nem feltétlenül alkalmas a magyar halászlé elkészítésére. A legtöbben inkább frisset választanak. De jó-e, ha a zsúfolásig megtelt áruházi akváriumokból választunk?

Nem kell sajnálni a halakat a kis hely miatt. Ugyanilyen sűrűségben vannak a telelő tavakban, valamint a téli vermelő helyeken is. Ez nekik télen természetes állapot. Ha biztosítva van a megfelelő vízátfolyást és a szükséges oxigén, szinte bármeddig maradhatnak az akváriumban.

Élő halnál a legfontosabb, hogy ne legyenek rajta nagyobb sérülések. A kisebb pikkelyhibáktól vagy apró felszíni sérüléstől nem kell tartani.

Ha a pultról választunk már nem élő, egész halat, érdemes megnézni, hogy a kopoltyún belüli terület milyen színű. A kihalászást követően egész vörös, majd az idő előre haladtával egyre halványul. Ha már fehéres, szürkés, jobb, ha nem vesszük meg.

Ha halszeletet veszünk, nézzük meg, hogy szép fényes-e a felszíne. Ha már inkább opálos, hagyjuk ott! A másik trükk, ha egy ponton benyomjuk a hal húsát. Amennyiben gyorsan visszanyeri az alakját, friss áruval van dolgunk, ha viszont ott marad az ujjlenyomatunk, akkor már ott lehet egy ideje a pulton.

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!