Tíz dolog, amit a nyugdíjasok 10 ezer forintos Erzsébet utalványáról tudni kell!



Nem árt tudni, hogy kinek jár a 10 ezer forintos utalvány, nehogy kellemetlen meglepetés legyen!
És még néhány fontos információ…

AKKOR NÉZZÜK SORBAN:

1. Kinek jár az utalványt?
Az utalványokat megkapja minden öregségi nyugdíjas, minden rokkantsági ellátásban részesülő, minden rehabilitációs ellátásban részesülő, és azok közül is mindenkinek jár, akik korkedvezménnyel mentek nyugdíjba. Ez összesen 2,8 millió embert jelent, így tulajdonképpen kivétel nélkül minden ellátott meg fogja kapni a 10 ezer forintos utalványt.

2. Mikor kapják meg a nyugdíjasok az utalványt?
A legfrissebb hírek szerint 4 napon át fogják az utalványokat kézbesíteni, december 21-től december 24-ig. Ennek ellenére még az is előfordulhat, hogy karácsonyig nem érkezik meg az utalvány!

3. Hogy jut el az utalvány a nyugdíjasokhoz!
Az Erzsébet utalványokat nem a postások fogják kézbesíteni, hanem a kormányhivatalok dolgozói viszik majd ki az érintetteknek.

4. Mi az oka annak, hogy nem postán kapják meg az utalványt?
A postai szolgáltatásért pénz kellett volna fizeti az államnak, viszont ha a hivatali dolgozók viszik ki az utalványokat, akkor az ingyen van, bár ez így nem egészen igaz...

5. Mire lehet majd elkölteni a 10 ezer forintot?
Az Erzsébet utalványokon élelmiszert, meleg és hideg ételt lehet vásárolni, sőt akár vendéglátóhelyen is lehet vele fizetni. Arra kell odafigyelni, hogy az utalványból csak élelmiszert lehet venni, vagyis italra, ruházatra, tisztítószerre stb. nem lehet elkölteni!

6. Hol lehet beváltani vagy elkölteni az utalványt?
Mindenhol, ahol azt beváltják, ami most 58 ezer elfogadóhelyet jelent országosan! A nagy áruházláncokban is lehet az utalvánnyal fizetni, de a legkisebb üzleteknél inkább előtte érdemes rákérdezni.

7. Mennyi idő lesz arra, hogy levásárolják az utalványt a nyugdíjasok?
A kibocsátás utáni év, azaz a jövő év december 31-ig lehet majd levásárolni őket!

8. Átruházható másra az utalvány, odaadhatom valakinek? Családtagnak rokonnak?
Mivel az utalvány nem névre szól, ezért bárkinek oda lehet adni vagy ajándékozni, és bárki felhasználhatja majd azt, nem kell rokonnak sem lennie.

9. Be lehet esetleg váltani 10 ezer forint készpénzre is?
Pénzre nem lehet váltani, erre nincs lehetőség!

10. Működni fognak a hivatalok akkor, amikor a dolgozók a kézbesítést végzik?
Természetesen mindent el lehet majd intézni azokon a napokon is, amikor a dolgozók egy része az utalványokat kézbesít, mert a hivatali ügyintézést mindig biztosítani kell.

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!