Hihetetlen együttérzés van az emberekben.Hihetetlen mértékű társadalmi összefogásnak voltak szemtanúi az elmúlt napokban a gerincvelői izomsorvadásban – SMA I-ben – szenvedő másfél éves Zente szülei.
Az édesanya, Tóth Krisztina (36) és férje gyűjtést szerveztek, hogy kisfiuk megkaphassa a reményt adó, közel 700 millió forintba kerülő kezelést: azt kérték, minden segíteni akaró utaljon 700 forintot a fiú számlájára.

Hogy a fiúcska állapota ne romoljon, a kezelések közt is terápiákra viszik

Szinte csoda, de pár nap leforgása alatt már 120 milliónál tart a család. A kitűzött célt elérni még így sem lesz egyszerű, Krisztina viszont bízik az összefogás erejében, és nem is alaptalanul: van olyan anyuka, akinek mindkét gyermeke felajánlotta a zsebpénzét.

– Alig találok szavakat arra, hogy ilyen sok ember mellénk állt. Naponta ezer üzenetet kapunk, rengetegen érdeklődnek Zente állapota és a gyűjtés állása felől – kezdte az édesanya.

Zentét folyamatosan fejlesztésre hordják a szülei

– Nagyon izgulok, görcsben van a gyomrom, hogy megmarad-e ez a lendület, de bízom benne. Zente életében ez a kezelés egy teljesen új fejezetet nyithat meg, így mindent megteszünk annak érdekében, hogy megkaphassa.

Zentéért civilek és celebek is összefogtak a Facebookon, mindenki segít, ahol tud. A pszichológus szerint nincs biztos recept arra, melyik segítségkérés ér célt.

Fruzsi kutya és Zente is kocsival tud közlekedni

– Az ember képes valami mellé állni, ha az megérinti érzelmileg, ha el tudja képzelni magát a segítséget kérő helyzetében – magyarázta Makai Gábor pszichológus. – Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk az adakozásra, segíteni is akarunk, és átérezzük, hogy adni jó.

A fiúcska terápiájára hamar össze kell gyűjteni a pénzt, Zente fél év múlva kétéves lesz, ez a határ, amíg a Zelgensma-kezelést alkalmazzák. Szerencsére Zente kivételesen erős kisfiú, egyelőre nem szorul légzéstámogatásra, s önállóan képes enni. Szüleitől egy kis kerekesszéket is kapott, amit nagyon ügyesen hajt otthon a kutyájával, Fruzsival együtt.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!