A szerződéseket valószínűleg 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni a lehetőséggel.A ma benyújtott törvényjavaslat szerint a kormány visszaadja lakásaikat, házukat a bedőlt jelzáloghiteleseknek!

A ma benyújtott törvényjavaslat szerint a kormány visszaadja lakásaikat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek. A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjaiknak – írja a Portfolio a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter közleményére hivatkozva.

A törvényjavaslat alapján a kormány rendkívül kedvező visszavásárlási feltételeket teremtene. Ha a parlament elfogadja a törvényt, akkor a NET Zrt. hivatalosan is értesíti az érintetteket. A szerződéseket valószínűleg 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni a lehetőséggel. A NET Zrt.-t a devizahiteleseket segítő intézkedéssorozat, az Otthonvédelmi Akcióterv keretében hozta létre a kormány 2011-ben. A programnak köszönhetően 36 ezer otthont vásároltak meg, és a programban mintegy 154 ezer ember vett részt eddig.

A visszavásárlás fontosabb részletei: 

  • Egyösszegű visszavásárlás során a vételárat csökkentené a bérlő által korábban megfizetett bérleti díjak összege, kamat felszámítására nem kerülne sor az állam részéről és további százalékos mértékű kedvezmény igénybevételére is lehetőség nyílna a bérlő ez irányú igénye esetén.
  • A kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnének. Így visszakaphatják ingatlanjaikat a korábbi tulajdonosok.
  • Azon bérlők esetében, akik nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, a kormány hosszú távú részletfizetést tud felajánlani. A nehéz anyagi helyzetben lévők számára pedig továbbra is biztosított a jelenlegi konstrukció: bérleti díj megfizetése mellett továbbra is bérlők maradhatnak.
  • A tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli.

Fontos részletkérdés, hogy a lakásokat milyen áron lehet visszavásárolni. Erről külön végrehajtási rendelet érkezhet majd.

A törvény elfogadása esetén 2019. január elsejétől léphet hatályba.

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!