Az idei influenza egyik kísérője a hosszan tartó köhögés. Nem szabad elhanyagolni!A hörghurut a hörgők heveny gyulladását jelenti, és többnyire megfázás vagy a felső légutak fertőzésének következtében alakul ki. Előfordulhat influenza, kanyaró, szamárköhögés vagy más betegséggel együtt is.

A fertőzés nagyon hamar kialakul, hiszen mihelyt a szájüregben, vagy a garatban váladék gyülemlik fel, megnő a lehetősége annak, hogy a kórokozókat belélegezzük. A hörgőkben azután aktivizálódnak, és állapotunkat jelentős mértékben rontják, hacsak nem köhögjük ki őket gennyes váladék formájában. A váladék zöldessárga és sűrű. A köhögés az első jel, melynek útján a hörghurutra felfigyelünk.
A köhögés és a hörgők váladékozása fájdalmat okozhat a mellkasban. Ha a gyulladás szétterjed, fulladás léphet fel.

A krónikus hörghurut kialakulhat fokozatosan, vagy kísérhet más heveny gyulladásos folyamatot. Gyakran más zavar kísérője vagy következménye. Mindenekelőtt szívzavarok és keringési betegségek okozhatnak pangást a tüdő keringésében és krónikus gyulladást a hörgőben. A krónikus hörghurut és a vesebetegségek gyakran együtt lépnek fel, és egymásra hatnak.

Kezelés:

A hörghurutot mindenképpen kezelni kell, hogy ne váljék krónikus betegséggé. Láz esetén ágynyugalom javasolt. Tartsuk nedvesen a szoba levegőjét, szellőztessük ki alaposan és helyezzünk el a szobában egy tál forró vizet, melybe japánolajat tettünk.

3-5 napos koplalás rávezeti a szervezetet arra, hogy erejét a hörgők gyulladására összpontosítsa. Ebben az időszakban egészen a gyógyulásig igyunk sok gyümölcslevet és gyógyteát, mely megkönnyíti a
váladék felköhögését.
Jól bevált házi szer a borostyán, zilizgyökér, kamilla, kakukkfű, zsálya, apróbojtorján és izlandi zuzmó tea. Sétáljunk sokat fenyő- vagy erdeifenyő-erdőben. Az izzó fenyő- vagy erdeifenyő-Ievelek füstje is jó hatással van a hurutos hörgőkre.

Teák: 1-1 csipet kakukkfüvet, lándzsás útifüvet, martilaput, majoránnát, ökörfarkkóró-virágot és egy evőkanál ánizst fél liter vízzel leöntünk, és 10 percig állni hagyunk. Ezt a teát apró kortyokban isszuk egész napra elosztva. Frissítő és köhögésoldó hatású.

Retekszirup: erősen hurutoldó hatású a feketeretek leve. Hámozzuk vagy tisztítsuk meg a feketeretket, és vágjuk szeletekre. Szórjuk meg cukorral, ami kivonja a nedvességet. Napi 4-6 evőkanállal fogyasszunk ebből a szirupból. Cukor helyett alkalmazhatunk mézet is, mely enyhe antibiotikus hatása miatt erősíti a szer hatását.  A retekszirupot naponta frissen kell elkészíteni, mert gyorsan megpenészedik.

Hagyma: kandiscukrot és egy apróra vágott hagymát főzzünk kevés vízben, míg besűrüsödik. Ez a szirup is hurutoldó hatású.
Gyermekek adagja 2 óránként 1 kávéskanál, felnőtteké ennek megfelelően 1 evőkanál.

Fokhagymabor: Johann Künzle (1857-1945) német lelkész, aki a gyógynövények alkalmazását felélesztette, fokhagymás bort javasolt a köhögés enyhítésére. Egy gerezd fokhagyma levét főzzük fel fél liter száraz fehérborban. Igyunk belőle óránként egy kortyot.

Mustár- vagy túrópakolás: készítsünk 6-7 evőkanál mustárlisztből borogatást ( torokgyulladásra is jó) és helyezzük a mellkasra és a hátra, majd kössük át. Legkésőbb 20 perc múlva vegyük le a kötést. Ismételjük meg két nap múlva az eljárást. A hörghurut olykor már az első kezelés után érezhetően javul.

Hasonló pakolás készíthető sovány túróból, melyhez néhány csepp ecetet adtunk és annyi tejet, hogy kenhető legyen (torokgyulladásra is jó). Akkor távolítsuk el a borogatást, ha a túró megszáradt. Kívánság szerint megismételhetjük az eljárást. Mindkét borogatás kiszívja a gyulladást a mellkasból.

Vigyázat! Súlyos hörghurut esetében orvosnak vagy természetgyógyásznak kell felügyelnie a folyamatot. Ha a hörghurut krónikusnak bizonyul, fel kell tárni az okát és kezelni kell. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!