Így biztosan nem fogsz rossz dinnyét választani!A lékeletlen dinnye zsákbamacska: vagy jó, vagy nem. Persze az árus esküdni fog arra, hogy minden dinnyéje mézédes, de Te csak a saját szemednek higgy! Mielőtt megvennéd a dinnyét, ezt a négy dolgot nézd meg:

Kopogtatás - Az első dolog legyen, hogy kopogtasd meg. Amennyiben mély kongást hallasz, akkor érett dinnyével van dolgod. Az üres kopogás éretlen dinnyére utal.

Mekkora a hasa? - Ezután nézd meg a dinnye hasát. Az alján, ahol betakarítás előtt a földön feküdt, sárga foltnak kell lenni. A folt nagysága fogja meghatározni az érettségét. Minél nagyobb a folt, annál jobb az érettsége szempontjából, mert annál többet hagyták a földön érni.

Súlypróba - Az érett görögdinnyének 'súlya' van. Mindig nehezebb, mint az éretlen. Ha megfogod, érezned kell, hogy húzza lefelé a kezedet. Fogj két közel azonos méretű dinnyét, és a nehezebbet vidd el!

Ha csíkos dinnyék közül választasz, akkor nézd meg a mintázatot. Háromféle színből áll össze a csíkos dinnye mintázata: sötétzöld, világoszöld és sárga. Minél kevesebb a zöld, annál érettebb a dinnye.

OLVASÓI HOZZÁSZÓLÁS: 'Én az egyik kezemmel megemelem alulról. A másik kezemmel rácsapok. Ha az alsó kezemmel érzem a mély rezgést, akkor friss a dinnye.Ha ez tompa, akkor éretten is öreg. Mindig a legnagyobb dinnyék a legérettebbek'! R. Ferenc

Jó válogatást!

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!