Meglepő indoklás: még az afrikai sertéspestis intézkedései és a cseh tejpor drágulása is árnövelő tényezőként vannak említve.Drágul a liszt és a kenyér - olvasható a Világgazdaságban. Az alapanyag-, energia- és munkabérköltségek emelkedése, valamint az afrikai sertéspestis-járvány megelőzésével kapcsolatos intézkedések állnak a folyamat hátterében.

A malmok január végétől 3-5 forinttal növelik a liszt kilogrammonkénti árát, a pékségek pedig 10-15 százalékos emelést terveznek a következő hetekben.

A szakemberek az emelkedés tényében egyetértenek, de az indoklásuk eltérő. 

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója azt mondta, az emelési kényszer tényezői közül a legfontosabb az alapanyag ára. A tavalyi jó átlagos termés minőségét nagyban befolyásolta a fuzárium nevű gombafertőzés jelenléte, mert keresni kell azokat a tételeket, amelyek megfelelnek az egészséges termés követelményeinek. Emiatt már magasabb árat kell fizetni a búzáért.

A sütőipari termékek ára nem elsősorban a lisztár-növekedés miatt fog emelkedni a Magyar Pékszövetség alelnöke szerint. Fülep Zsolt, a villamos energia és a gáz árának növekedésével és a bérnöveléssel, és az olyan alapanyagok árának emelkedésével magyarázta a drágulást, mint például a csehországi tejpor, amely a múlt év eleji 600 forint után már 950 forintba kerül.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!