A környezetvédők máris figyelmeztették a lakosságot! 

A Levegő Munkacsoport a Facebookon keresztül tájékoztatta a lakosságot:

'Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a széljárás miatt a XIII., IV., XV. kerület bőven kaphat a súlyosan egészségkárosító füstből. Ha itt él, zárja be ablakait, igyon több folyadékot és fogyasszon antioxidánsokat (gyümölcsök, C-vitamin), melyek segítenek csökkenteni a szennyezés káros hatását.

Röviden összefoglaljuk, hogy milyen anyagok kerülhettek a levegőbe. Illékony szerves vegyületek (VOC), policiklikus aromás szénhidrogének (PAH), poliklórozott bifenil-származékok (PCB), dioxinok, furánok, ftalátok, ketonok, aldehidek, szerves savak, alkének és egyéb szerves vegyületek. Az égés során a műszaki cikkekben lévő fémtartalom is gázhalmazállapotba megy át, majd a lehűlés során, rárakódik (kondenzálódik) a porszemcsékre. A nehézfémek 80-90%-a a 2 mikrométernél kisebb szemcséken található meg, így pélául: Cd, Zn, As, Hg, Ni, Pb, Cr. A dioxinok, a furán származékok, valamint a füstben jelenlévő fémek az égés során keletkező porral együtt leülepednek a talajra, a növényzetre, és a tápláléklánc révén is bejuthatnak az emberi szervezetbe. Amúgy ez a mai sajnálatos eset rávilágít a légszennyezés sokak által elbagatelizált problémájára. Amikor épp nem egy ilyen szörnyűség történik, akkor is van légszennyezés. Sokan illegálisan hulladékot égetnek, műanyaggal, kezelt fával, gumival, plexivel, olajos ronggyal, stb fűtenek, avart égetnek, vagy épp akkor is autóba ülnek, amikor az nem lenne indokolt. Ezek mind-mind az év 365 napjában hatnak ránk, és nem épp kedvező irányba befolyásolják egészségünket.'

Ugyan elfojtották a lángokat a Ramiris raktárában, de az épület így is leégett. A műszaki cikkeket tároló, 3000 négyzetméteres raktárépület gyulladt ki a főváros XIII. kerületében, a Frangepán utcában.

Az elektronikai nagykereskedelemmel foglalkozó cég kára akár milliárdos is lehet. Ráadásul a tűz akár a magyar piacot is átrendezhetné, a Ramiris ugyanis az egyik legnagyobb elektronikai beszállító, fontos állami megrendelései is vannak.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!