Nem mindegy mi kerül a kosárba, és kivel és hogyan eszed meg! Jó tudni!



Az ételszentelés az egyik legfontosabb rituáléja a katolikus vidékek húsvéti ünnepének. A néprajztudomány szerint ez a szokás pogány gyökerekre vezethető vissza, és mágikus tulajdonságokat kölcsönöz az ünnepi étkeknek.
A misére hímzett kendővel letakart kosárral mentek a hívők, melyben tájegységektől függően tojást, sonkát, sült bárányhúst, reszelt tormát, kalácsot, házikenyeret, sót, bort, pálinkát, vizet, kolbászt, tejet, vajat, mézet, retket és szalonnát tettek.  A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi.

A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak. 

A megszentelt ételek maradékához is sokféle képzet kapcsolódott: pl. a szentelt kalács maradékát a tyúkoknak adták, hogy sokat tojjanak.

A húsvéti ételszentelés időpontja vidékenként változó – nagyszombat délutánján, vagy a húsvéti virrasztás végén, esetleg húsvétvasárnap, a reggeli szentmisén áldja meg a pap az ételeket. Erdélyben általában a húsvét első vasárnapi hajnali mise záróakkordja az ételszentelés. 

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!