Tévedsz, ha valamelyik apró emlősre gondolsz!



Minden más vizsgált emlősnél kevesebbet alszanak az afrikai elefántok nőstényei: átlagosan mindössze napi két óra alvásra van szükségük. A johannesburgi Witwatersrand Egyetem kutatói két vadon élő elefántnőstényt vizsgáltak Botswanában és megállapították, hogy bizonyos napokon egyáltalán nem aludtak az állatok. Ráadásul csak minden harmadik napon feküdtek le az alváshoz, egyébként állva pihentek.

Korábban csak fogságban élő elefántokat vizsgáltak. A mostani kutatáshoz 35 napon át figyeltek meg két harminc év körüli nőstény afrikai elefántot a Chobe Nemzeti Parkban. Ormányukba az alvásritmusukat dokumentáló szerkezetet ültettek be. A kutatás során a tudósok egy elefántot akkor tekintenek alvónak, ha legalább öt percig nem mozdítja meg az ormányát.

A most megfigyelt elefántok jóval kevesebb alszanak, mint fogságban élő társaik és ritkábban is fekszenek le az alváshoz. Ha az állatok állva alszanak, szemüket becsukják, ormányuk a földre lóg. Az átlagos napi két óra alvással az elefántok a valaha megfigyelt legkevesebbet alvó emlősök, őket követik a lovak, melyek három órát alszanak. A szakértők szerint a nagyobb emlősök lényegesen kevesebbet alszanak, mint a kicsik. Kivételt a szürke bálna képez, amely legalább kilenc órát alszik naponta.

A kutatás egyik legváratlanabb megfigyelése az volt, hogy az elefántok a tanulmány négy napján látszólag egyáltalán nem aludtak. Ezeknek az alvásmegvonásoknak valószínűleg az állhat a hátterében, hogy a nőstények biztonságba akarták vinni csordájukat. Az elefántok a mért két órát nem egyhuzamban alusszák át: átlagban 4-5-ször aludtak el éjszakánként. Az egyórás fő alvási időt több kisebb, 15-20 perces pihenési fázis követte. Az elefántok minden éjjel új alvóhelyet kerestek. Forrás

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!