Különösen melegben érdemes megcsinálni.



Több módszer is létezik a frissesség megállapítására.
 
1. Tölts meg egy magas poharat hideg vízzel, majd tedd bele a tojást. Ha lent marad a pohár alján, akkor friss, ha felemelkedik, és valamelyik szögbe eldől egy kicsit, akkor azt jelenti, hogy már nem ajánlott felhasználni.

 

A tojás azért emelkedik a víz felszínére, mert a benne lévő nedvesség elpárolog, és megtelik levegővel. Minél könnyebben felemelkedik a tojás, és lebeg, annál régebbi.

Törj fel egy tojást: ha a fehérje vastag rétegben takarja a sárgáját, és a sárgája szépen egyben marad, akkor friss, nyugodtan használhatod. Ha hirtelen szétfolyik a sárgája, a tojás már nem friss.

Emeld a füledhez a tojást, és enyhén rázd meg. A friss tojás esetében szinte semmilyen hangot nem fogsz hallani, viszont minél régebbi a tojás, annál nagyobb lesz belül a levegővel kitöltött tér. Egy nem túl friss tojás tompa hangon szól, ha megrázod.

A tojáson feltüntetett időpontig a szállító garantálja a tojás frissességét, utána már csak a saját felelősségedre fogyaszthatod.A szavatossági idő ellenőrzése sem egy elhanyagolandó dolog.

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!