Nem csak fűszer, hanem gyógyító szer.Indiában az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór, emiatt kezdték el vizsgálni a kutatók a körülményeket illetve az étrendet, ahol a curry minden étkezésnél megtalálható az asztalon.

Számtalan, mára bizonyított hatású vegyület eredete nyúlik vissza növényekben, állatokban, vagy akár egy pocsolyában talált rejtélyes összetevőkhöz.

Az aszpirin a fűzfa kérgéből, a koleszterin szintet csökkentő sztatin egy penészgombából, a maláriaellenes artemisinin pedig egy, a kínai gyógyászatban használatos cserjéből származik.

Számos olyan fűszer is van, amely nemcsak az ételeink ízvilágát gazdagíthatja, hanem használata hozzásegít az egészség megőrzéséhez is. Ilyen jótékony hatásai miatt érdemes felfedezni a magyar gasztronómiában szinte ismeretlen kurkumát is.

A kurkuma biológiailag aktív összetevője a kurkumin, illetve annak származékai számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek: ismert antioxidáns, ezen kívül gyulladásgátló-, vírus, baktrium- és gombaölő hatású, ami segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór és más betegségek kezelésében is.

A fűszert nem csak az említett kórok kezelésére használhatjuk hanem megelőzésre is kiváló.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!