Országosan elérhető lesz.A sport és az egészséges táplálkozás népszerűsítését, a dohányzás visszaszorítását, illetve a cukor- és a szívbetegek hatékonyabb gondozását, valamint a szívinfarktusos és a stroke-os betegek minél gyorsabb ellátását tűzte ki célul a keringési betegségek megelőzését célzó komplex program, amelyet december végén fogadott el a kormány.

A statisztikák szerint a lakosság egészségi állapota kedvezőtlen képet mutat: a magyarok továbbra is rövidebb, rosszabb minőségű életre számíthatnak nemcsak az Európai Uniót alapító 15 államhoz, hanem a visegrádi országokhoz képest is.

A legtöbb haláleset továbbra is szív- és érrendszeri betegségekre vezethető vissza, annak ellenére, hogy a keringési elégtelenségből adódó halálozás az elmúlt húsz évben jelentősen csökkent Magyarországon. 

Mivel a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve halálozások legfontosabb kockázati tényezői a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a zsíranyagcsere-betegség, valamint az ezeket előidéző elhízás, dohányzás, alkoholizmus, egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód, a keringési betegségek megelőzését célzó, nemrég elfogadott komplex program is ezekre koncentrál, elsőként egy országos szabadidős testmozgásprogram megvalósítását tűzve ki célul. A részletek kidolgozása a 2012-14 között létrehozott egészségfejlesztési irodák, valamint a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport-szövetség feladata lenne, de biztosítanák azt is, hogy országosan mindenütt elérhetők legyenek „tárt kapus” sportlétesítmények.

Az egészséges táplálkozás elterjesztését továbbra is a közétkeztetési rendelet következetes végrehajtásával kívánják elérni, döntően az iskolákban. A dohányzás visszaszorítása érdekében pedig úgynevezett leszokást segítő pontok létrehozását tervezik.

A szívinfarktust vagy stroke-ot elszenvedő betegeknél pedig egyrészt a kardiológiai és neurológiai szakellátás további fejlesztését tervezik, másrészt olyan lakossági felvilágosító kampányokat, amelyek segítenek a beteg ellátásáig eltelt idő rövidítésében. hirado.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!