Minden tanárnak és szülőnek el kellene olvasni!



Nyisd ki gyermeked iskolai füzetét! Mit fogsz először észrevenni? A rengeteg piros javítást, ami a hibákat emeli ki. Nem csoda, hogy nem szereti az adott tantárgyat és nyaggatni kell, hogy foglalkozzon vele! 

Tatiana Ivanko gyermekpszichológus kidolgozott egy módszert, amivel megoldást találhatsz erre a semmiségnek tűnő, ám valójában komoly problémára. Mikor egyik nap a kislánya otthon maradt, közösen gyakorolták az írást. Az édesanya pedig ahelyett, hogy bepirosozta volna az elrontott vonásokat, zöld tollal emelte ki a legjobban sikerült részeket. Kislányának nagyon tetszett az újfajta módszer, és minden sor végén rákérdezett, hogy most melyik írás sikerült a legjobban, melyik kapja a zöld jelölést.

A lényege a zöld toll módszernek, hogy a korábbiak helyett nem a hibákra hívja fel a figyelmet, azaz nem azt tudatosítja a gyermekben, hogy mit tud rosszul. Ezzel szemben azt emeli ki, amit a gyermek jól, ügyesen csinált. Pozitív érzéseket közvetít és megerősítést ad a tanuláshoz, arra ösztönöz, hogy a gyermek még jobb eredményt akarjon önszántából elérni. A különbség a kettő között óriási!

Tatiana azt vette észre, hogy ezzel az új módszerrel a kislánynál hatalmas változások álltak be a tanulási folyamatban. Önmagától, nem külső kényszerítés hatására kezdett arra törekedni, hogy minél ügyesebben végezze el a feladatokat, a hibáinak száma pedig drasztikusan lecsökkent.

A zöld toll módszer nem arról szól, hogy a hibákat hagyjuk figyelmen kívül, hanem egy sokkal jobb megközelítéssel támogatja a tanulást, hiszen a jó teljesítményre hívja fel a figyelmet. Ha van gyermeked, próbáld ki te is ezt a módszert, hogy az ő magabiztosságának növelésével haladhassatok az eredményes tanulás hosszú útján! Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!