A karamell, a vaníliás krém és az alma fenséges ízharmóniát ad.



Hozzávalók:

A karamellhez: 10 evőkanál kristálycukor.
A krémhez: 8 tojás, 1 liter tej, 200 gramm kristálycukor, 20 gramm vaníliás cukor.
A töltelékhez: 6-8 alma, 50 gramm vaj, fahéj.
A piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál liszt + kakaó ízlés szerint

Elkészítés: egy nagyjából 4 literes hőálló tálban vagy tortaformában olvaszd meg a cukrot. Gyakorlatilag fogd az edényt, tedd a tűzre, és addig keverd benne a cukrot, míg elolvad és barnás árnyalatú lesz. Ekkor oltsd el a lángot, majd forgasd úgy az edényt, hogy a karamell teljesen betapétázza annak falait. Ha megvagy, hagyd az edényt kihűlni.

Hámozd meg az almákat, vágd őket félbe, és távolítsd el a magházakat. Helyezd a darabokat a megszilárdult karamellre, a gödrökkel felfelé, ezekbe ugyanis egy-egy kocka vaj jár, aztán szórd meg fahéjjal. Told be a forró sütőbe kb 20 percig. Vagy, a másik módszer az, hogy az almákat egy kocka vajjal a tűzhelyen párolod puhára, kis lángon, de vigyáznod kell a kevergetéssel, nehogy széttörd azokat.

20 perc múlva vedd ki az edényt a sütőből, és öntsd rá a cukorkrémet, amit a hozzávalók alapos elkeverésével kapsz. Told vissza a sütőbe újabb 30 percig.

Ez idő alatt készítsd el a piskótamasszát. A hozzávalókat keverd össze, a kapott krémes, enyhén folyós tésztát pedig öntsd a megdermedt égetett cukorkrémre. Jöhet ismét a sütő, még 15-20 percig, míg a piskóta szép aranyszínűre sül. Ha kész, hagyd langyosra hűlni, aztán fejjel lefelé helyezd rá egy tortatálalóra. Fontos, hogy csak félóra múlva távolítsd el róla az edényt. A piskóta ugyanis így szívja majd magába a tepsiben összegyűlt szirupot. A legjobb, ha este készíted el, és reggelig hagyod pihenni a hűtőben. Nem fogod megbánni. Egyszerűen isteni! Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!