A szakember szerint az egyik legnagyobb tévedés a kávéval kapcsolatos.



Az olasz Alpok lábánál fekszik egy apró kis falu, Merano. Sokszor hallani róla a televízióban, online médiában, mivel nagyon felkapott turisztikai célpont, főként a hírességek körében. Bár csodálatos szépségű táj veszi körül, Merano legfontosabb attrakciója mégis egy klinika, ahol a világ egyik leghíresebb táplálkozási szakértője dolgozik, dr. Henri Chenot.

Az intézményben, melyet róla neveztek el, az embereket megtanítják a helyes táplálkozásra, és… ezért most elnézést kérünk… az időre való székelésre. Dr. Chenot nagy szakértője az egészséges táplálkozásnak, melyről könyvet is írt. A sikere abban rejlik, hogy olyan elveket népszerűsít, melyeket ő maga is követ, tehát nem zsákbamacskát árul, hanem a saját bőrén is kipróbálja, leteszteli az elméleteit, melyek valóban működnek.

Dr. Chenot szerint, ilyen az egészséges táplálkozás

Az első és legfontosabb dolog, melyre a helyes táplálkozás alapul, az életkor. Sem a magasság, sem pedig a testsúly, hanem a betöltött éveink száma. Az anyagcsere folyamatok ugyanis hét évenként megváltoznak, és ezt sosem szabad figyelmen kívül hagyni. Dr. Chenot azt is kihangsúlyozza, nem létezik univerzális „recept”, mely minden egyes szervezetre egyformán érvényes. Mindössze egy alap, egy váz létezik, ami köré egyénenként kell felépíteni a helyes táplálkozást.

„Sokan felhívnak azzal a kéréssel, hogy adjak nekik egy általános tanácsot. Mire én elkezdek mesélni az életmódról, az életkorról, stb. Nem létezik univerzális tanács! A legtöbb ember össze van zavarodva, mert az orvosok kretének, vagy éppen a gyógyszeripari cégek javára dolgoznak. Azért kérdezik meg, ’mi a panasza?’, hogy aztán fel tudjanak írni egy rakás tablettát. Pedig az orvos dolga az lenne, hogy kiderítse, mi a probléma.” – szögezi le dr. Chenot.

Az egyik legnagyobb tévedés a kávéval kapcsolatos. Napjainkban már egész kultusza van a kávéfogyasztásnak. Nemcsak ezerféle kávé-ital létezik, hanem ezerféle cél is, amire azokat használni lehet: fogyókúrákhoz, méregtelenítéshez. De mi a véleménye erről a dietetikusnak?

„Nem a legjobb napindító a csésze fekete kávé. Teljesen mindegy, hogy tejjel fogyasztjuk, vagy anélkül. Íme egy érdekes tény: ha az ember reggelre tejeskávét ivott, aztán elhunyt, másnap a boncolásnál emésztetlen tejeskávét találunk a gyomrában!

Jómagam gyümölccsel indítom a napjaimat. Ebédre előbb salátát eszem, majd rizst vagy tésztát. Vacsorára egy zöldséglevest fogyasztok, esetleg halat vagy szárnyashúst. Ritkán fogyasztok vörös húsokat. Valamennyi fehér hús hasznos. A vörösekről ez már nem mondható el. Havonta egyszer pedig, kötelező módon, fenntartok egy napot a méregtelenítésre.

Biztos vagyok benne, hogy a hagyományos napi három étkezés elegendő. De persze minden a fizikai tevékenységen múlik, amit ön végez. Ha vidéken él, és naponta a kertben dolgozik, mezőgazdászdokik, fontos a kalóriadús reggeli. Amennyiben irodai munkát végez, néhány gyümölcs és egy zöld tea épp elegendő, de ebédre már ajánlott valami töményebbet ennie.

Még egy tévhit: ne étkezzünk este 6 után. Ma már rengetegen vannak, akik például éjjeli 2-kor fekszenek le aludni. Hogy ne egyél egész este, kész átverés a testeddel szemben.”

Milyen az igazi méregtelenítés?

Egy méregtelenítő- vagy tisztító-kúrának sosem szabad három napnál tovább tartania. Ezek a diéták gyümölcsökre, zöldségekre, folyadékokra és gabonafélékre kell, hogy alapozzanak. A diéta alatt tilos a só és a telített zsírok fogyasztása.

Reggeli: állhat például egy csésze felaprított gyümölcsből és egy csésze felaprított (egy fajta) zöldségből. Válaszd azt, amelyiket a legjobban szereted. 30 perc múlva, kortyolj el egy csésze zöld teát.

Ebéd: előételként rágcsálj el egy gyümölcsöt. Ezután fogyassz el egy zöldségsalátát, melyet 1 evőkanál olajjal és citromlével ízesíthetsz. Utána pedig jöhet 60 gramm vörös vagy vad rizs, zöldségszósszal.

Vacsora: párolt zöldségek, 60 gramm rizs.

Helyit vagy ne helyit tegyünk az asztalra?

Dr. Chenot szerint, ostobaság kizárólag azon élelmek közül választani, melyek a térségünkben megteremnek. Nem kell lemondani a vitamin- és fehérjedús ételekről, csak mert azok Ázsiából, és nem Európából származnak, vagy fordítva. Ugyanez érvényes a szezonális termékekre is. A táplálkozásnak változatosnak kell lennie, felejtsük el a mono-diétákat – hangsúlyozza a szakember.

„Egy bizonyos élelmiszert fogyasztani, hosszútávon nagyon ártalmas a szervezetre. Mi több, ez a zsírok túlzott lerakódásához vezet. Változatosan, színesen kell táplálkozni, és a minimálisra csökkenteni az édességek és szénhidrátok fogyasztását. De ne tegyék kínná se az étkezést! Élvezzenek ki minden falatot. A feleségem és én például nagyon szeretünk lazítani. Ez nagyon fontos a szervezet számára. Hetente egyszer pedig bármit megengedhetünk magunknak. Én például nem tudok élni a vörösbor nélkül.” – magyarázza az orvos.

Dr. Chenot azt is melegen ajánlja, hogy rendszeresen sportoljunk. Szaladás helyett azonban válasszuk a gyors gyaloglást, mert az emberek többsége nem tudja, hogyan kell helyesen lélegezni futás közben. Legalább ilyen melegen ajánlja a meditációt is, naponta legkevesebb 10 perc erejéig. Az anyagcserét ugyanis legtöbbször nem is a táplálkozás, hanem a stressz zökkenti ki.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!