A 42 éves férfi különleges betegséggel küzd.



Muhammad Taluli 42 éves, egy 6 éves kisgyerek édesapja. Egy különleges rendellenességgel kénytelen együtt élni.

Egyik nap furcsa dolgot tapasztalt a tenyerén. Olyan volt, mintha szemölcs jönne ki a bőrén, ám nem egy-kettő, hanem szinte az egész tenyerét beborító halmaz.

A megmagyarázhatatlan hámosodás nem ért véget: egyre csak nőt-nőtt, és vastagodott a tenyerén. Annyira szégyellte, hogy nem is ment emberek közé.

A tenyere saját ma számára is borzalmas látvány volt, nem akart másokat is ezzel terhelni.

A különleges betegség csak nem akart elmúlni, így orvoshoz fordult.

Amikor Taluli belépett a jeruzsálemi Hadassah Egsészégügyi Centrumba az orvosok megdöbbentek. Dr. Michael Chernofsky volt az, aki vállalta, hogy belekezd az egyedülálló betegség kezelésébe. 
'Sok furcsa dolgot láttam már életemben, de ilyet még nem' mondta Chernofsky.



A különös betegség ugyan nagyon ritka, de nem ismeretlen. Epidermodysplasia verruciformisnak nevezik, és csak néhány ember élt a világon e ritka betegségben. A szaknyelvben 'Tree Man' 'fa-ember' betegségnek nevezték el, mert a daganatok olykor kéregszerűen tapadnak a bőrre.

Maga a betegség egy vírus, lényegében egy speciális szemölcs-halmaz, amely ellen a szervezet tehetetlen.

Az orvos úgy döntött, hogy első lépésként sebészeti úton eltávolítani a bőr-növekedést, és a test egy más részéről levett bőrt ültet vissza a tenyérre.

A műtét sikerült. Taluli kezei most úgy néznek ki, mintha megégtek volna, de különben jól tudja használni őket.
'Éveken keresztül otthon voltam, mert szégyelltem emberek közé menni. Végre van remény, hogy visszakaphatom az életemet'  nyilatkozta Taluli.

Az alábbi fotó egy másik beteget ábrázol. A bangladesi Abul Bajandar is 'Tree Man'-beteg volt. Őt a Dhaka-i Medical College kórházban kezelték.

Samanta Lal Sen, a Dhaka Medical College kórház plasztikai sebészeti koordinátora elmondta, hogy 16 beavatkozást kellett végezni a férfi kezén, aki immár boldog, hogy ölbe veheti gyermekét. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!