A probléma abból adódott, hogy változott a kiszerelés.A javasoltnál veszélyesen nagyobb adag D-vitamint adtak rendszeresen több csecsemőnek is szüleik – derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) április 4-én kiadott lakossági felhívásából.

A szülők ugyanis félreértették a speciális gyógyászati célra szánt, tápszerként forgalmazott, pumpás cseppentővel ellátott Eurovit D-vitamin cseppek leírását, és gyerekeiknek születésüktől kezdve túladagolták a készítményt.

Az adagolási útmutató egyértelműen 1 cseppben maximalizálta a napi adagot, 3 éves korig, a készítmény címkeszövege tartalmazza a figyelmeztetést is, hogy az ajánlott adagot ne lépjék túl, de a szülők 1 csepp helyett 1 pumpás cseppentőnyi (20-40 cseppnek megfelelő) adagot adtak gyerekeiknek napi rendszerességgel.


Az elmúlt hetekben derült ki, hogy a vitamintúladagolástól több csecsemő is kórházba került – írja az OGYÉI.
A D-vitamin túladagolása súlyos egészségügyi következményekkel jár. Tünetei:

  • rosszullét,
  • hányás,
  • rossz étvágy,
  • hasfájás,
  • székrekedés vagy hasmenés,
  • gyakori vizelési inger.

Mivel megnöveli a vérben a kalciumszintet, vesekövesedést, veseleállást okozhat, miközben a csontokból kivonja a kalciumot, gyengítve azokat.

A terméket piacra dobó TEVA Gyógyszergyár a pumpás cseppentős kiszerelés forgalmazását 2018 decemberében megszüntette, és helyette egy cseppentő feltéttel ellátott terméket hozott forgalomba. Az OGYÉI szerint ennek ellenére előfordulhat, hogy egyes szülők jelenleg is túladagolják gyermeküket a korábban megvásárolt termékkel.

Az OGYÉI felhívja a lakosság figyelmét, hogy pontosan tartsák be az utasításokat, különös tekintettel arra, hogy csecsemők és kisgyerekek esetében fokozottan veszélyes túlzásba esni. Túladagolás, illetve annak gyanúja esetén azonnali orvosi segítséget kell kérni, és kórházi kezelés is szükségessé válhat.

A D-vitamin hiánya a csontképzés zavarát, a csontállomány elégtelen kialakulását eredményezi, ezért fontos az alkalmazása. Adagolását mindig a gyerekorvos utasítását követve kell elvégezni csecsemőknek vagy három év alatti kisgyerekeknek – hangsúlyozza az OGYÉI.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!