Ha észleled ezeket a tüneteket mielőbb pótold a vitaminokat!



Honnan tudhatjuk, melyik vitamin hiányzik a szervezetünkből, anélkül, hogy orvoshoz fordulnánk?

A bőrviszketés általában a B9 vitamin hiánya okozza. Ha ilyen tünetet észlelünk magunkon, valamint a kéz és láb zsibbadását, valószínű, hogy szervezetünk B6, B9 és B12 vitaminok hiányában szenved. Ezek a tünetek még kiegészülhetnek a fáradságérzettel, levertséggel, nyugtalansággal és hormonzavarral. Ha ezeket a tüneteket észleljük, igyekezzünk beiktatni táplálkozásunkba minél több tojást, tenger gyümölcseit, zöld levelű zöldséget és spárgát.

Az izomgyengeség tünetét a B1 vitamin okozhatja. A B vitamin, a kalcium és magnézium hiánya általában izomgörcsöt okoz, főleg a lábakban. Ha ezek a tünetek még fejfájással is kiegészülnek, akkor nagy valószínűséggel B6 vitaminhiányban szenvedünk.

A szájszélek kihasadását a B, B2, B3, B12 vitaminok illetve a vas hiánya okozhatja.

Az A, D, E, és K vitaminok hiánya következtében hajhullás állhat be és az arcbőrön vörös foltok jelenhetnek meg. Ebben az esetben együnk minél több banánt, brokkolit, avokádót, gombát.

A látás problémáit általában az A vitamin hiánya okozza. Ha látászavart észlelünk magunkon és ehhez még párosul a fogíny vérzése is, nagy valószínűséggel A vitamin hiányban szenvedünk. Ilyen esetben fogyasszunk minél több sárgarépát, spenótot, görögdinnyét, paprikát, salátát, zöldborsót és tejet.

A gyakori megfázást a C-vitamin hiánya okozhatja, de a tünetek között előfordulhat szédülés, ízületi fájdalom és emésztési probléma is. Ilyen esetben fogyasszunk sok zöldpetrezselymet, citrusféléket és paprikát.

A pattanások jelentkezését a D vitamin hiánya okozhatja, és ez esetben fennállhat a csonttörés veszélye is.

Természetesen ezek a tünetek csak tájékoztatás jellegűek, a konkrét diagnózist csakis orvosi vizsgálat adhatja meg.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!