Elkeserítő tények, amiket tudomásul kell venni, ha tejet iszol.A tejipar szerény becslések szerint is milliárdokat költött már reklámkampányokra, hogy rávegyék az embereket termékeik fogyasztására. Nagyban befolyásolták az oktatási intézményeket, nyugdíjas otthonokat, kórházakat, rendelőket, a médián keresztül pedig olyan információkat juttattak a köztudatba, melyek egyre csak népszerűsítették és szinte szükségszerűnek állították be termékeik fogyasztását.

Mint minden nőstény emlős (az embert is beleértve), a tehén is tejet választ ki a kicsinye táplálására. Ennek a zsír- és hormondús (közel 60-féle (!) hormon és növekedési faktor) anyagnak az a célja, hogy a kisborjút egy év alatt közel 317 kg-ra hizlalja. Vemhességi ideje alatt a tehén ösztrogénszintje közel harmincszorosára emelkedik. Mióta a tejfeldolgozó üzemek szinte folyamatosan “szivattyúzzák” a teheneket a nagyobb profittermelés miatt, nagyobb hormonszintek (úgy természetes mint mesterséges) vannak jelen a kinyert tejben.

Mikor a gyerekek ezt a 'hormonkoktélt' isszák, nagy mennyiségű ösztrogén jut szervezetükbe, mely felelős lehet például a korai pubertás kialakulásában.

Az extra mennyiségű tej termelése érdekében a tehén végletekig erőltetett tőgye olyan mértékben megnyúlhat, hogy azt már a földön húzza, így ezek könnyen befertőződhetnek (mastitis). Ezért antibiotikumokat a fejősteheneknek - már megelőzési céllal is.

A tehéntej egy másik összetevője az IGF-1 (insulin-like growth factor 1). Az ember szervezetében szintén megtalálható ez a növekedésért felelős enzim, amely a tehéntej fogyasztásával egy időben szintén magasabb szinteket ér el. Ha a szervezetben rákos sejtek vannak, ezek növekedését és burjánzását segítheti ez az enzim.

Az idők kezdete óta számos kultúra virágzott anélkül, hogy tejet ittak volna. Mondjuk ki: a tehéntej fogyasztása nem természetes. Nincs olyan élőlény az emberen kívül, amelyik egy más faj tejét inná.

Sok nemzetközileg elismert gyermekorvos, pl. Dr. Benjamin Spock vagy Dr. Jay Gordon, erősen ajánlják a tejtermékmentes étkezést a gyermekek számára. A 150.000 egészségszakértőt tömörítő PCRM (Physicians Committee for Responsible Medicine) nonprofit szervezet hajthatatlanul ellenzi a tehéntej fogyasztását.

Szerencsére egyre több szülő eszmél fel az igazságra a tejtermékekkel kapcsolatban, és helyettesíti azt más alternatívákkal. Rizs-, mandula-, és kókusztej- mind jó választás gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, igazán élvezhetőek teljes kiőrlésű gabonafélékkel, zabpehellyel és krémlevesekkel. Rizstejjel készített smoothie-k, kis gyümölccsel és friss zöldségekkel mint a kelkáposzta, spenót vagy leveles saláta kiváló tápanyagforrást képeznek.

A leveles zöldségek jobb forrásai az ásványi anyagoknak, mint a tejtermékek. Az élelmi rostokat tartalmazó zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabona és a bab is segít a fölös mennyiségű ösztrogén szervezetből való eltávolításában. Számos zöldség nem csak nagy mennyiségű kalciumot tartalmaz, de olyan további tápanyagokat is, amelyek elengedhetetlenek a csontok fejlődéséhez (magnézium, bór, C-vitamin, stb.).

A tejtermékekről kapott információkat kellő óvatossággal kell megközelíteni, minden szülőnek saját felelőssége utánajárni és informálódni azokról a táplálékokról, amiket gyermekének ad.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!