Egy árverésén 500 ezer forintért hirdettek meg egy hibás kétezrest…Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy-egy különleges bankjegy milyen nagy érték lehet a gyűjtők számára. Egy aukciós ház például a közelgő árverésén 500 ezer forintért hirdetett meg egy hibás kétezres bankjegyet.

Hihetetlen, hogy milyen sokat képesek kifizetni az elszánt gyűjtök a pénzekért, a ritkább és hibás darabok pedig különösen értékesek lehetnek, mint kiderült. A Darabanth Aukciósház novemberi árverésén kiderül, hogy az 500 ezer forintos kindulási áron meghirdetett hibás kétezres bankjegyre mekkora licitek lesznek.

A bankjegy különlegessége abban rejlik, hogy hiányzik a hátoldaláról a teljes lenyomat, azaz nincsenek rajta betűk, számok és Madarász Viktor: Bethlen Gábor tudósai című képe is hiányzik róla.
Feltételezések szerint egyedi darabról lehet szó, mert ha a nyomdából egy teljes ív hibásan jött volna ki, akkor azt biztosan megsemmisítik. Az a valószínű, hogy ennél az egy darabnál a nyomógép kihagyott egy ütemet, és az íven belül megbújva ez átcsúszott az ellenőrzésen. A bankjegyen egyébként 1998-as dátum szerepel, vagyis az új bankó első évében készült, a hibátlan állapota pedig arról tanúskodik, hogy nem került a készpénzforgalomba.

Nem csak a hibás bankjegyek érhetnek sokat

A Nemzeti Bank minden évben a jelentős történelmi, nemzeti évforduló, kulturális-, tudományos-, vagy sportesemény alkalmából rendszeresen bocsát ki emlékérméket, vagy esetleg valamelyik forgalomba lévő érme emlékváltozatát, ritkábban pedig forgalmi célú emlékbankjegyeket is.

Ezeknek az érméknek és bankjegyeknek a későbbi érték és árváltozása például attól függ, hogy milyen az alapanyaguk, és az éppen mennyit ér a világpiacon. Az sem mindegy, hogy a gyűjtők mennyire kapkodnak utána. Az apróhirdetős vagy aukciós oldalakon például az eladó és a vevő egymás közötti alkujától függ egy érme aktuális ára.

2003-ban összesen hatezer példányban kibocsátott Rákóczi szabadságharc 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét a 2003-as kibocsátáskor névértéken, azaz 5000 forintért értékesítette a Pénzverő. Most ez az érme 4 300 forintot ér az alapján, mennyi az ezüsttartalma. 2006-ban az utolsó, még készleten lévő selyemfényes változatokat a Pénzverő 8 000 forintos áron kínálta, a tükörfényes érme utolsó eladási ára 9 000 forint volt.

Ugyanez az érme egy-egy darabja 2008-ban árverésen selyemfényű kivitelben 28 euróért, azaz 8 400 forint körüli összegért, tükörfényes kivitelben 50 euróért, azaz több mint 15 000 forintért kelt el. A 2012-es magyar érmekatalógus ezt az érmét selyemfényű változatban 10 000 forintra, tükörfényes kiadásban 20 000 forintra tartja. Azaz az 5000 forintos névértékű érme sokféle áron kelt el az évek során.

A különleges pénzek, numizmatikával foglalkozó honlap, az Érmecentrum információi szerint pedig a Szent István Király Intelmei Imre Herceghez 500 000 forintos aranyérmét 2010-es augusztusi megjelenésekor 850 ezer forintért, 2010 szeptemberében már 2 millió 200 ezer forintért lehetett megvásárolni. Ugyanezen érme 50 000 forintos kiadása 2010 szeptemberében 110 ezer forintot ért.

2017-ben is új emlékérme családot bocsát ki a jegybank. Készül érme például Arany János születésének 200. évfordulójára és a Kiegyezés 150. évfordulójának alkalmából is. Azt, hogy pontosan melyiket mikor várhatjuk és mekkora névértékben, azt az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

Forrás: penzcentrum.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!