Egy nagyon gyakori növényről van szó, amely sok ember lakásában ott van.



Egy nagyon gyakori növényről van szó, amely sok embernek van szerte a világon a lakásokban. A Dieffenbachia vagy köznapi nevén buzogányvirág eddig sem volt túl jó hírű. Nem egy kisállat lelte halálát emiatt a növény miatt, nemrégiben azonban egy kisfiút mérgezett meg.

Az ötéves Esteban a ház körül játszott, amikor hirtelen elkezdett erősen fájni a hasa. A szülei azt hitték, csak sima hasi fájdalom, mert Esteban túl sok édességet evett. De egy idő után, még erősebb fájdalmat érzett, ezért a szülei bevitték a kórházba. Az orvosok felfedezték, hogy súlyos mérgezést szenvedett el a gyerek. Azonnal kezelni kezdték, több mint 3 órán át nagyon kritikus állapotban volt, mert anafilaxiás sokkot kapott.

Az anafilaxiás sokk súlyos, életveszélyes allergiás reakció sürgősségi osztályon való ellátást igényel. A növény tűalakú kalcium-oxalát kristályokat, úgynevezett raphidokat tartalmaz. 

A fehérjebontó enzimek miatt annyira mérgező a Dieffenbachia. Ha a levelet szájába veszi egy gyerek vagy állat,, a kristályok égő érzést, hólyagosodást és bőrpírt okoznak. Felnőtteknél ezek a tünetek nem annyira súlyosak, de ötéves kor alatt halálos lehet.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!