1986 04.26. - CSERNOBILI atomkatasztrófa - Napokig a nyugati sajtó hisztériakeltéséről beszéltek.A szovjet hírforrások először április 28-án este, 2,5 nappal a katasztrófa után számoltak be bizonyos üzemzavar történt egy atomerőműben. Az MTI ezt í hírt adta ki: „Előre beütemezett karbantartás közben történt egy baleset, megnövekedett a sugárzási szint, amely azóta már helyre is állt, folyik a károk felmérése és a helyreállítás.”

Bedő Iván, a Kossuth rádió hírszerkesztője a BBC hírei alapján szerette volna a hallgatók tudtára adni, hogy sokkal nagyobb a baj, mint gondolhatnák. Ám a hírt letiltották, őt pedig felelősségre vonták.

ARCHÍV HÍRANYAG - Kossuth Rádió 22 órai hírek 1986 05.01.

Utólagos felvétel 1993-ból, mivel az eredeti anyagot 1986-ban törölték. A rendszerváltás után aztán újra felvették, azokkal a bemondókkal akik akkor voltak szolgálatban.

A MSZMP hivatalos lapja, a Népszabadság a baleset nyilvánosságra kerülése után még napokig a nyugati lapok hisztériakeltéséről beszélt, és egy szót sem írtak arról, hogy hazánk fölött radioaktív felhőt sodor a szél ...

OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!