Hat megyében másodfokú a figyelmeztetés! Több helyen vannak zavarok az áramszolgáltatásban.



Ezekben a megyékben van érvényben riasztás!

Baranya +

Fejér +

Győr-Moson-Sopron +

Komárom-Esztergom +

Somogy +

Tolna +

Vas +

Veszprém +

Zala +

A hófúvás és eső, valamint széllökés miatt figyelmeztetéseket és riasztásokat adtak ki, hat megyére másodfokút. A havazás, havas eső és eső jelentősen kihat a közlekedésre, közúton és vasúton egyaránt nehézséget okoz. Több helyen vannak zavarok az áramszolgáltatásban, a hiba kijavítása a legtöbb munkát a szolgáltatónak Bács-Kiskun megyében adja.
A katasztrófavédelem tűzoltóegységeit reggel óta 162, az időjárással összefüggő esethez riasztották országszerte, 70 esetben balesethez, 92 alkalommal pedig kidőlt fa, leszakadt faág, vagy nagy mennyiségben felgyűlt víz szivattyúzása érdekében. Csaknem 1000 tűzoltó dolgozott körülbelül 200 eszközzel ezen esetek felszámolásán.


 
A hirtelen téliessé vált időjárás Pest megyében főleg az északi részen okozott gondot, ezeken a területeken fennakadások voltak a közlekedésben. A bejelentések elsősorban veszélyesen megdőlt vagy kidőlt fákról, leszakadt ágakról, illetve az úttesten elakadt gépjárművekről szólnak. Szentendre és Pilisszentkereszt között egy menetrend szerint közlekedő autóbusz a hátsókerekével az árokba csúszott, a szentendrei hivatásos tűzoltók drótkötél segítségével vontatták ki a bajbajutott járművet. Szintén autóbusz akadt el a havas úton Pilisszentkereszten, a Kakashegy utcában. A pomázi önkormányzati tűzoltók végezték el a műszaki mentést, kiszabadították az autóbuszt. Kistarcsán, Csomád, Fót, Isaszeg településeken kidőlt fák okoztak gondot, ezeket a tűzoltóegységek láncfűrész segítségével távolították el

Nem közlekednek a vonatok a Budapest-Hatvan vasútvonalon, ugyanis Gödöllő közelében felsővezeték-szakadás történt. A leszakadt vezeték a környezetében lévő növényzetet meggyújtotta, a tüzet a gödöllői hivatásos tűzoltók oltották el. A MÁV szakemberei dolgoznak a hiba elhárításán. A felázott talaj miatt Aszód és Gödöllő állomások között több nagy méretű fa dőlt a nyílt pályára. Az aszódi hivatásos tűzoltók a MÁV szakembereivel közösen távolítják el a növényeket.
 
A szerda hajnalban lehullott nagy mennyiségű hó Budapesten elsősorban a budai oldalon adott munkát a fővárosi tűzoltóknak. Az elmúlt nyolc órában tizenöt helyszínre kellett vonulnia a rajoknak, jellemzően leszakadt faágak, villanyvezetékre dőlt fák és elakadt autók miatt kellett beavatkozniuk. A második kerületi Kondor úton két fa dőlt az úttestre, a fővárosi tűzoltók motoros láncfűrész segítségével távolították el őket. Szintén a második kerületi Nagybányai úton öles fa dőlt kapura és egy személygépjárműre. A Diana utca és az Eötvös út kereszteződésében, valamint a Budakeszi úton több autó is elakadt a frissen leesett hóban. Az autók kiszabadításában a fővárosi rajok segédkeztek. Solymáron a Kökörcsin utca és a Rózsika utca kereszteződésében fa dőlt úttestre, a solymári önkéntes tűzoltók láncfűrész segítségével távolították el. A fogaskerekű villanyvezetékére is rádőlt egy fa, azt a rajok motoros láncfűrész segítségével darabolták fel és távolították el.
 
A téliesre fordult útviszonyok miatt a hatóságok lezárták az Esztergomból Dobogókő felé vezető utat. A járműveket Esztergomnál, a Látóhegyi úton és a 117-es főúton át Pilisvörösvár felé terelik. A lezárt útszakasz több pontján okoznak gondot a havazástól kidőlt fák. Az esztergomi hivatásos tűzoltók a társszervekkel közösen dolgoznak a forgalmat akadályozó növények eltávolításán. A hó miatt a dobogókői kereszteződésben három teherautó akadt el. Az egységek egyet csörlő segítségével kiszabadítottak, a másik kettő mentését erőgép segíti.
Piliscsaba és Tinnye között egy fa dőlt az útra, akadályozva a forgalmat, a növényt a piliscsabai önkéntes tűzoltók láncfűrész és kéziszerszámok segítségével távolították el. Dorogon három helyre is riasztották az esztergomi és a nyergesújfalui hivatásos tűzoltókat. Először a Schmidt Sándor lakótelepre vonultak, ott a hó súlyától leszakadt fűzfa ágait távolították el a parkoló személyautókról. a Köztársaság úton pedig egy baleset miatt kellett beavatkozniuk. A Pataksor-Alsó utcában több, az útra leszakadt faágat távolítottak el, az áramszolgáltató szakemberei pedig a villanyvezetékre dőlt fát távolítottak el. Kesztölcön, az Esztergomi úton a buszfordulónál, a Lencsehegyi út felé több helyen is kidőltek a fák és hó súlya miatt leszakadtak az ágaik, de hasonló esetek történtek a Klastrompuszta felé vezető úton, valamint Esztergomban, a Jókai Mór utcában. A tűzoltók kézi erővel és motoros láncfűrészekkel avatkoztak be.
 
Nehézkes a közlekedés Heves megyében a Mátra útjain, ahol öt-tíz centiméternyi hó esett eddig és jelenleg is havazik. A közútkezelő folyamatosan dolgozik az utak síkosságmentesítésén. Jelenleg ezerhétszáz fogyasztási helyen nincs áram a Mátrában, az áramszolgáltató szakemberei dolgoznak a hiba kijavításán.

A rendkívüli időjárás miatt a rendőrség lezárta a 24-es főutat a 7-es kilométerszelvénytől egészen a galyatetői elágazóig, a 28-es kilométerig. Szintén lezárták a 2408-as utat Mátrakeresztestől a galyatetői elágazóig. Több kamion és autó is elakadt az útszakaszokon. Parádon és Parádsasváron több fa is az úttestekre dőlt.

Nógrád megyében tizenkét esetben kellett a rendkívüli időjárás miatt beavatkozniuk eddig a megye tűzoltóegységeinek. A délelőtti órákban Pásztó területére kétszer, Alsótoldra és Mátraszentimrére egy-egy alkalommal riasztották a pásztói hivatásos tűzoltókat közúti forgalmat akadályozó ágak és kidőlt fák, valamint elakadt gépjárművek műszaki mentése miatt. Az Erdőkürtöt és Acsát összekötő útszakaszra a berceli, Kazárra és Mátraverebélyre a bátonyterenyei, a Nagylóc felé vezető útra a szécsényi katasztrófavédelmi őrs egységét, Ceredre és Salgótarjánba pedig a salgótarjáni hivatásos tűzoltókat riasztották: leszakadt ágak veszélyeztették a forgalmat, valamint villanyvezetékekre estek.
 
Csongrád megyében hét, a télies időjárással kapcsolatos beavatkozás volt szerdán délelőtt. Főként Ásotthalom és Csengele térségébe riasztották az egységeket. A legtöbb esetben fák dőltek az úttestre, vagy a leszakadt faágak veszélyeztették a gyalogosok és az autósok forgalmát. Az egyik Ásotthalomra vezető úton egy tizennyolc méteres magas fa dőlt ki, megrongálva az alatta futó távvezetéket. Pár kilométerrel távolabb pedig a magas bokrok nem bírták a hó súlyát, a lehajló ágak zárlatot okoztak a kisfeszültségű elektromos vezetékben. Csengelénél is a hó súlya alatt leszakadt, lelógó faágak akadályozták a közút forgalmát, de Ruzsa térségéből is érkezett lakossági bejelentés. Itt kisebb-nagyobb faágak lógtak az út fölé, veszélyeztetve az arra közlekedők biztonságát. A megye hat településén összesen 2 ezer 933 fogyasztási helyen szünetel az áramszolgáltatás, a javításon a szolgáltató dolgozik.

Egyéb tanácsok

  • A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket tanácsos bevinni az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket.
  • Erős szél esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban hosszabb-rövidebb ideig tartó is zavarok lehetnek. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült közműhálózatot észlel, ne közelítse meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot. 
  • Az elkövetkező napokban megváltozott útviszonyokra lehet számítani. A hideg időjárás miatt a fűtési időszak is kitolódik, sok háztartásban fűtenek még. Ahol nyílt égésterű fűtőberendezés üzemel, ott a szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében gondoskodjanak a rendszeres szellőztetésről. Forrás: katasztrófavédelem

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!